Jazzkamu

2000.11.15. 18:00
Önértékelési problémák, SZTK-keret, parák, nők - Woody Allen visszatért. A világ második legjobb gitárosa egy újabb nagy kamu, áldokumentum egy nagy jazzgitárosról, aki sohasem létezett. Mélyrepülés a szving korszak világába Emmet Ray mesefiguráján keresztül.
Mielőtt művész lett, striciként szedte össze kártyázásra valót
Emmet, a harmincas évek legendás zenésze önfejű, konok, kiszámíthatatlan emberke, aki, mielőtt művész lett, managerként, azaz striciként szedte össze a whiskyre és a kártyázásra valót. Ért a nők nyelvén, csábít is sorjában: hol vonatokat bámul velük egy lepukkant, kietlen állomáson, hol patkánylövöldözésre invitálja őket. Persze sokan mégiscsak a zenéjére és virtuóz játékára buknak. Lassan pénz is áll a házhoz. Emmet egyre jobban elszáll és veti bele magát az éjszakai mulatók füstös, pezsgő-ittas, "Nincs több hitel, Emmet"-világába. A karrier töretlenül ível felfelé, de Emmet azért tudja: a legjobb gitáros mégiscsak Django Reinhardt, akivel két alkalommal találkozott, s akitől mindkétszer úgy padlót is fogott, hogy elájult.

A történet romantikus szála a zenész és a néma, kicsit együgyű mosónő, Hattie története. A lány rajong Rayért meg a zenéjéért. De a világ második legjobb gitárosa túl büszke ahhoz, hogy elfogadja a lány szerelmét és viszonozza azt. Illetve, ahogyan az lenni szokott, túl későn kap észbe. Sorry.

Woody Allen megint át akar bennünket verni
Woody Allen megint át akar bennünket verni. Minden eszközt bevet ahhoz, hogy elhitesse a világgal, hogy Emmet Ray létezett. A riportrészletekben, amelyek meg-megszakítják a filmet, jazzkritikusok, újságírók és egy ismerős figura, maga Woody Allen anekdotázgatnak, mesélnek a világ második legjobb gitárosáról. "Van egy cigány Franciaországban, Django, csak ő jobb nálam", hallhatjuk a film közben párszor. Emmett-tel ellentétben Django valóban létezett, minden idők egyik legjelesebb gitárosaként tartják számon. A fiktív jazzfenomén gitárhangját pedig az egyik legkiválóbbnak tartott mai jazzművész, Howard Alden adta kölcsön.
Minden más kamu. Sweet & Lowdown (1999) színes feliratos amerikai vígjáték 95 perc
Írta és rendezte: Woody Allen
Operatőr: Zhao Fei
Szereplők: Sean Penn, Samatha Morton, Uma Thurman,
John Waters, Woody Allen