Mária
-7 °C
3 °C

X-Men: Az antiszemitizmus diadala

2000.11.07. 13:11
Néhány órával este tíz előtt még együttérzően hallgattam, hogy sorstársaim a harisnyagyárból megnézték a leírhatatlanul rossz X-Ment. Én a netről töltöttem le pár hete, és megtekintése után töröltem is a vérbe a gépről. Most pedig a Westend tetején várom a hatszázkilencven forintos jeggyel a zsebemben, hogy Forest visszaérjen a vizelésből.
az ős Jézus-szavazó zsidó paraszt prototípusa
A nyítóképként megjelenő szöveg első szava a mutánsok, az első filmkockák pedig egy haláltáborba igyekvő zsidó csoportot mutatnak, amelyben egy fémhajlító (mint Uri Geller, a népszerű Pokémon figura) fiút arcon csapnak puskatussal, aki ennek hatására a gonosz mutánsok fővezére lesz.

A párhuzamot csak az óvodában Dagobert bácsi jelű betanított projektmenedzserekek nem veszik le azonnal, ők elteszik tudatalattijuk sötétebb rekeszeibe, hogy később gumibotos lincselésekkel vezetődjön le:

A mutánsok a zsidók, gonosz fővezérük a világ elpusztítására tör.

Tenné ezt azzal, hogy egész New Yorkot (a világot) zsidóvá változtatná. Ojvé!

Amerikai mutánsvadász X
kezében a világ sorsa
Ellenük harcolnak a jó zsidók, akik be akarnak illeszkedni a társadalomba, úgy hogy csendesen (persze, a háttérből) segítenék (ne vicceljünk, manipulálnák) a nyomorult köznépet. A mutánsok ellen egyetlen igaz ember küzd, az árja náci szenátor, aki regisztrálná és törvényekkel tartaná kordában a rakoncátlankodó mutánsokat.

Itt sajnos elkezdődik a valódi „történet”, amely befogadhatóvá teszi ezt az egész gondosan felépített antiszemita propagandát a tömegek számára, s ezzel gazdasági siker mellett milliókat nyer meg a Negyedik Birodalom ügyének. A gazdagon textúrált dialógusok azonnal egyértelművé teszik, hogy a film költségvetésének javarészét nem erre, hanem az ideológiára és a csomagolásra költötték el.

Ciklon, a kiszőkített feka amazon
A küzdelmek költségesen látványosak próbálnak lenni, de nagyon büdösen izzadnak. Az ugráseffektek súlytalan animációnak hatnak a Mátrix valódi mozgásokból felépített lendülete mellett. A f2f-harcok lenyúlt megoldásai, mint pl. az „önmaga ellen” egy alakváltóval küzdő Farkas (Star Trek VI, Kirk kapitány a börtönbolygón), vagy a földről pörögve felugró Mistique (Mátrix ripoff, Neo vs Agent Smith) gúnyos kacajra késztetnek.

A ragacsosan odakozmált jeleneteket csak az oldja fel pillanatokra, amikor a gonosz fővezér mindannyiunk kedvenc gonosz mesehősét, Darth Vadert idézi az ötvenes évek scifijeinek stílusában fekete bilisisakjával és huzatban lobogó köpenyével.

A film kevéssé leplezett üzenete a fiataloknak, hogy a szőrös mellkas újra divatba jön (lányok-fiúk, írjatok!) és hogy soha, de soha ne nézzenek az életben többet szinkronizált filmet (még videón se).

A történet, azok kedvéért, akik már látták a filmet
A zsidó lány valamilyen rejtélyes indíttatástól vezérelve rátalál az egy kocsma pincéjében küzdősportoló, az ős Jézus-szavazó zsidó paraszt prototípusát mintázó Farkasra.

A főhőst valamerre menet megtámadja a gonosz zsidókat zsoldosként támogató viking, azonban a Star Trekből lopott szemüvegű Küklopsz és Ciklon (eredeti angolban Storm, azaz vihar, de a derűs fordító Wordjének köszönhetően nálunk Ciklon-Bének is asszociálható, kiszőkített hajú feka amazon) megmentik és elviszik őket a zsidók katonai kiképzőtáborába.

Itt többek közöt kiderül, hogy a főhősön náci orvosok kísérleteztek egykor, és azóta alszik rosszul és villant ki negyvencentis pengéket az ujjai közül (Freddy Krueger, Rémálom-sorozat és Baraka, a pengekezű mutáns a Mortal Kombat 2-ből). A náci szenátor sajnálatos módon nem éli túl zsidóvá változtatását, de az alakváltó náci boldogan átveszi a helyét, miután a szuperzsidók megmentették a magatehetetlenül rémüldöző gojokat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.