Mutánsok szállták meg a filmszínházakat

2003.05.05. 11:16
Az X-Men második része 155 millió dollár bevételt hozott az első hétvégén, de a nyár igazi nagyágyúi még hátravannak: jön a Mátrix 2 és a Terminátor 3.
Hétvégén kilencvenhárom országban egyszerre mutatták be az X-Men 2-t, ezzel kezdetét vette a nyári moziszezon, amely ezúttal a folytatások időszakának ígérkezik, hiszen az elkövetkező hónapokban a mozikba kerül a Mátrix - Újratöltve, a Tomb Raider 2, vagy éppen a Terminátor 3.

Az X-Men folytatása egy hétvége alatt 85,9 millió dollár profitot termelt csak az Egyesült Államokban és Kanadában, míg az összbevétel meghaladta a 155 millió dollárt is. Az X-Men 2 ezzel az eredménnyel rávert a képregényadaptáció első részére, amely 2000 nyarán csupán 54 és fél millió dollárt jövedelmezett az első hétvégén. A felgyorsuló evolúció következtében mutálódó szuperhősök azonban közel sem számítanak annyira jó pénzügyi befejtetésnek, mint a Pókember, ami majdnem 115 millió dollár bevételt hozott tavaly már az első pár napban.

Az X-Men második részét egyszerre 3741 moziban kezdték el vetíteni az Egyesült Államokban, és ezzel megdőlt a Harry Potter és a Titkok Kamrája eddigi rekordja is, mivel a hős varázslótanoncról szóló filmet csupán 3682 filmszínházban játszották egy időben. Az X-Men 2-ből a világ 93 országában összesen 7200 kópia került a mozikba, így a film sikere tulajdonképpen nem érte váratlanul a gyártó Fox Stúdiót.

Bruce Snyder producer a mindent elsöprő premiert és a reklámhadjáratot azzal indokolta, hogy az X-Men 2-nek az elkövetkező két hétben kell behoznia az árát, mielőtt a Mátrix-trilógia második része a mozikba kerül. A 110 millió dollár költségvetésű film hozta is a papírformát, hiszen már az első napon 31,2 millió dollár értékben váltottak rá jegyet, azaz a befektetés majdnem egyharmada huszonnégy óra alatt megtérült.

A nyár a folytatások mellett még egy képregény adaptációt is tartogat: június végén mutatják be a Hulk című filmet, amely egy stressz hatására dühöngő zöld óriássá változó sugárbiológus kalandjait meséli el.