X-Men - A prevenció

2000.11.09. 16:04
Nem ez az első cikk az X-Men című opuszról az Index hasábjain. Jelen írás célja azonban nem a mű méltatása, hanem a prevenció: ne nézd meg!
Pedig az előzetes hírek biztatóak voltak. Több filmajánlóban hasonlították a kultikus darabbá vált Mátrix-hoz, a műfajban járatos ismerősöm pedig az eredeti képregény társadalomkritikai aspektusait emelte ki.

A kezdő képkockák nem is mondtak ellent a várakozásoknak: náci koncentrációs táborban vagyunk, elcsigázott rabok, szűnni nem akaró eső, pokol. Egy csontsovány fiú, végső elkeseredéséből merítve erőt, telepatikus úton meghajlít egy bazinagy vaskaput.

Ez pokolian fáj
Aztán snitt, ,,valahol a nem túl távoli jövőben" (rágja szájunkba a narrátor) különleges képességű mutánsok népesítik be a Földet: a sokat sejtető kezdéshez képest váratlanul szimplán Jókra és Rosszakra oszló csoportjaik a kisebbségek tolerálásába vetett hit mentén határolódnak el egymástól. A Rossz mutánsok vezetője ugyanis a haláltáborban kapukat hajlítgató hajdani kisfiú, akit gyermekkori traumái tettek szélsőségesen intoleránssá. Vagy a kisebbségi mutánsok, vagy a normális többség: csak az erősebb maradhat életben!-vallja. A nyomasztó indításban felsejlik annak a lehetősége, hogy a film a sokszor nehezen követhető kisebbségi hisztériák, a diaszpóra-lét, a másság értelmezésének kérdéseit bontsa ki. De mindez oly halvány és kidolgozatlan, hogy végül inkább csak ürügy marad a látványos robbanások, repülő emberek, gömbvillámok és egyéb paranormális jelenségek másfél órás dömpingje számára.

A filmet csak két dolog különbözteti meg a mozikat és kereskedelmi tévéket elárasztó tucat-akciófilmektől: ez az első mozi, amely a felvetett kérdéseket nyilvánvalóan azért nem válaszolja meg, hogy hamarosan legyárthassák nekünk a második, harmadik meg negyedik részt is.

Továbbá, ez az első mozi, mely az emberiség egyik szégyenletes tömegmészárlását használja nyögvenyelős cselekménye olajozásához. Márpedig az X-Men-hez hasonló produktumok, lényegükből fakadóan csak a negédes befejezés szükséges stációjaként képesek kezelni bármely témát. Auschwitz sajnos még mindig több, mint súlytalan ürügy egy röpködős sci-fi-hez..

Talán eljön majd az idő, amikor gondtalanul szórakozhatunk egy ,,Beavis és Butthead a Haláltáborban" című kreténségen is. De addig néhány kérdést meg kell még oldanunk.