Vendel
7 °C
11 °C

Muzulmán a főgonosz az X-menben?

2003.05.09. 13:47
Egy iszlám jogvédő szervezet tiltakozik, mivel szerintük a mutánsok kiirtására törő gonosz tábornokot muzulmánnak ábrázolják a filmben.

Muzulmán főmonster
Egy Los Angeles-i mohamedán jogvédő szervezet, az Iszlám Remény Projekt tiltakozását fejezte ki, amiért az X-Men 2 főgonosza, a mutánsok kiirtására tervet szövögető William Stryker tábornokot véleményük szerint egyértelműen fundamentalista mohamedánnak ábrázolják a film alkotói.

A szervezet gyanúját egy rövid beállítás keltette fel, amelyen a gonosz katona éppen pecsétgyűrűjével matat, amelyen jól kivehető az Allah szócska. Az arab betűkkel díszítet gyűrű az első pecekben tűnik fel, amikor a Stryker az Egyesült Államok elnökével egyeztet a mutánsok elleni akció részleteiről.

Nem akarják betiltatni

A szervezet vezetője Najee Ali nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy nagy pofon érte a muszlim közösséget, pedig eddig az X-Men képregény és a film első része is sokat tett a társadalomban élő faji előítéletek ellen. A szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy Hollywood a World Trade Center elleni támadás óta démonizálja az arabokat és az iszlám vallást, pedig a valóságban az amerikai muszulmán közösség mindig is a békéért küzdött.

Pecsétgyűrű Allah nevével
Ali nem szólított fel bojkottra a film ellen, de kérte a film alkotóit, hogy a DVD-verzióból vágják majd ki a kérdéses jelenetet. A szervezet emellett elvárja, hogy az X-men első és második részét s rendező, zsidó származású Bryan Singer kérjen elnézést a muszlim közösségtől.

A kialakult botrány nincs jelentős hatással az X-men kettő jegyeladására, hiszen bemutatása után öt nappal már 150 millió dollár bevételre tett szert a világon, és ebből 85 milliót keresett az Egyesült Államokban. Az X-Men 2 ezzel az eredménnyel rávert a képregényadaptáció első részére, amely 2000 nyarán csupán 54 és fél millió dollárt jövedelmezett az első hétvégén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.