Muzulmán a főgonosz az X-menben?

2003.05.09. 13:47
Egy iszlám jogvédő szervezet tiltakozik, mivel szerintük a mutánsok kiirtására törő gonosz tábornokot muzulmánnak ábrázolják a filmben.

Muzulmán főmonster
Egy Los Angeles-i mohamedán jogvédő szervezet, az Iszlám Remény Projekt tiltakozását fejezte ki, amiért az X-Men 2 főgonosza, a mutánsok kiirtására tervet szövögető William Stryker tábornokot véleményük szerint egyértelműen fundamentalista mohamedánnak ábrázolják a film alkotói.

A szervezet gyanúját egy rövid beállítás keltette fel, amelyen a gonosz katona éppen pecsétgyűrűjével matat, amelyen jól kivehető az Allah szócska. Az arab betűkkel díszítet gyűrű az első pecekben tűnik fel, amikor a Stryker az Egyesült Államok elnökével egyeztet a mutánsok elleni akció részleteiről.

Nem akarják betiltatni

A szervezet vezetője Najee Ali nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy nagy pofon érte a muszlim közösséget, pedig eddig az X-Men képregény és a film első része is sokat tett a társadalomban élő faji előítéletek ellen. A szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy Hollywood a World Trade Center elleni támadás óta démonizálja az arabokat és az iszlám vallást, pedig a valóságban az amerikai muszulmán közösség mindig is a békéért küzdött.

Pecsétgyűrű Allah nevével
Ali nem szólított fel bojkottra a film ellen, de kérte a film alkotóit, hogy a DVD-verzióból vágják majd ki a kérdéses jelenetet. A szervezet emellett elvárja, hogy az X-men első és második részét s rendező, zsidó származású Bryan Singer kérjen elnézést a muszlim közösségtől.

A kialakult botrány nincs jelentős hatással az X-men kettő jegyeladására, hiszen bemutatása után öt nappal már 150 millió dollár bevételre tett szert a világon, és ebből 85 milliót keresett az Egyesült Államokban. Az X-Men 2 ezzel az eredménnyel rávert a képregényadaptáció első részére, amely 2000 nyarán csupán 54 és fél millió dollárt jövedelmezett az első hétvégén.