Pump up the válium!

2000.12.06. 11:17
Jellemző, még a fenti címet is E. adta (a kezembe Pesten) - igaz, tudtán kívül -, amikor éppen az élet értelmét kutattuk néhány csirkemájas szendvics és több egységnyi sör- és boricillin fölött egy lipótvárosi szakboltban. A David Rabe színdarabjából készült film is ezt próbálja tenni, de a moziban elszenvedett két hiábavaló óráért most már senki és semmi nem kárpótolhat - még az egyébként kiváló Kevin Spacey, Sean Penn és Meg Ryan játéka sem.
"Kizökkent az idő; - Ó, kárhozat!
Hogy én születtem helyre tolni azt."

(Közismert britpop hős a XVI. századból)*

Kevin Spacey
Nem ő tehet róla
Tényleg kiváncsi vagyok, vajon mi hajtotta a Budapest Filmet, amikor az Egyesült Államokban két évvel ezelőtt karácsonykor bemutatott és látványosan megbukott ** adaptációt megvásárolta. Lehet, hogy annak dőltek be, hogy a forgatókönyv David Rabe látszólag sikeres színdarabjából készült: a kezembe akadt WashingtoniEst, meg TallahasseEst-programfüzetek szerint "az élet nagy kérdéseit firtató alkotást" majd minden jenki színházban előadták (Washingtontól Tallahasse-ig).

A vászonra vitt verzióról azonban süt a színházi állókép áporodott levegője (balázsbélai képzavar): ti. 4-5 ember beszélget egy szobában, a kamera meg unottan jár arcról arcra, akár egy közönséges Aktuálisban.

A lényegi mondanivalót Eddie (Sean Penn), a hollywoodi B-közepes filmprogyuszer szájába adták, akinek drogos monoagonizálásai során olyan horderők jutnak eszébe, hogy akkor 'mi ez a kurva*** nagy köd az agyam előtt', meg hogy 'az ott fönt akkor tud-e rólunk', mert ő bizonyosságot akar, értelmet (vinni) a rendszerbe, meg barátságot, meg dugni, néha.

Kínkeservesen haladunk egyik céltalan kokainpartiból a másik váliumkúrába, próbáljuk élvezni Spacey zseniális belépőit, Penn meg Ryan (hehe) szólóit, de a hal sajnos így is bűzlik...

Két óra után függöny le, mi balra el.

* -William Shakespeare: Hamlet, dán királyfi, I.felv., 5. szín

** -Összes bevétel az USA-ban: 1.796.328 $

*** -A Word 9.0 szerint ilyen szót nem illik papírra (monitorra) vetni!