Oszi fesztival

Az egyszerűség bája

Fésős András: Balra a nap nyugszik

2000. 10. 19., 11:56 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

A címtől meg a műsorújság zanzájától a néző már a jegyvásárláskor kilencvenpercnyi dögunalmat vizionál - művészieskedő kameramozgások, kis naturalizmus, széplelkűség, ismerjük. De a film láttán mégis kellemes a csalódás.

A világ legnagyobb mázlistája és pechvogelje egyben
Alex, az élet nagyszájú, de kis kaliberű „császára” csempészettel teremti elő lábszagú élvhajhászatának anyagi hátterét. Sorsa azonban egy „buli” közben történt baleset következtében gyökeresen megváltozik: megvakul. A film a régi barát és vele az addigi élet elvesztéséről, valamint egy kelet-európai boldogtalanságba ágyazott, de reményeket ébresztő szerelem megtalálásáról szól.

A cím és a történet műsorújságban olvasott zanzájának ismeretében a néző lelki szeme előtt már a jegyvásárlás pillanatában kilencvenpercnyi dögunalom kezd kirajzolódni - művészieskedő kameramozgásokkal, kis naturalizmussal, rengeteg széplelkűséggel. De a film láttán mégis kellemes csalódás éri.

Mindez annak köszönhető, hogy a film érvényes módon meséli el egy ember történetét, aki egyszerre a világ legnagyobb mázlistája és legnagyobb pechvogele. Fésős munkája reális elemekből építkezik, de nem válik dokumentaristává, abszurd módon tömöríti a végleteket, mégsem lesz mesejátékká. Kerek egész, ritka tünemény napjaink filmvásznain.

A kellemes csalódás másik oka a film készítőinek stílusérzéke. Egy szerelem, amit nem gördülő könnycseppek vagy viharos szeretkezések érzékeltetnek, hanem hiteles szövegek, hihető nézések, emberséggel telt szituációk. Boldogtalanság, amit nem alkoholizmussal, brutalitással, vagy látványos depresszióval érzékeltetnek, hanem jó fényképezéssel, egy kis dramaturgiai csavarral, a színészek pontos játékával.

A Balra a nap nyugszik jó film, mert olyan, mint a szólás-mondás, amiből a címe származik: nem túl újszerű, nem túl bonyolult, de nagyon igaz.

Balra a nap nyugszik
színes magyar játékfilm 91 perc, 2000
rendező: Fésős András
szereplők: Szabó Győző
Keszég László
Takáts Andrea

hirdetés