Oszi fesztival

Ez már tripla csavar

Nexxt - Frau Plastic Chicken Show a Bárkában

2000. 10. 16., 12:21 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Ahogy az igazi, terrortól sem visszarettenő kékharisnya mondaná: nem fér hozzá kékség, sem vér, hogy a Bárka szezonnyitó előadása és új bemutatója, kedves browzoló közönség, az Őszi Fesztivál real time produkciós gyöngyszeme.

Nem akkora csoda mégsem, hiszen az intermédia előadásokkal experimentális és ambivalens módon próbálkozó képző- és szinházművészek idejét éljük. Az efféle előadásra azt mondják: harmadik utas színházcsinálás. Utópisztikus, erőszakos, a világot körbejárt, televíziós show műsor imitáció a világot jelentő szálkás deszkákon, francia licenc alapján. Ezen csúszhatunk a pokolba, büntetésként, mert már a bemutató előadáson nem provokáltunk, nem léptünk közbe, nem jelentkeztünk vetélkedni.

Nem, mintha Almodovar Kikája, vagy sokkal korábban Carlo Ponti Hetedik áldozat című sci-fije nem erről szólna, de színpadon még valóban nem láthattuk a televíziós terrort ilyen módon megrendezve nálunk. Kivéve ugye a Vákuum tévét, amely ennek egy szellemesebb és direkt amatőrebb változata. Emiatt persze a gyerekbetegségei is megvannak az Udvaros Dorottya, alias Frau Plastic vezette erőszakos előadásnak.

Hiába a rengeteg munka, pazar díszlet, drága technikai háttér, meg az olyan nagyszerű fószerek, mint Mucsi Zoltán, a tévé vibráló látványvilágához szokott néző még így is belassul és csak azért nem tud bóbiskolni az előadás első felében, ha elől ül, mert lépten-nyomon az ölébe eshet egy színész verekedés közben.

A második felvonás viszont remek etűdökkel van tele. A képernyőn, külső adásban folyik a sorozatgyilkos követése, színpadi egyenesben a Mechanikus narancsból ismert megöregedett Alexszel beszélget a műsorvezető élőben, sőt a házi pszichológus is bemutatja kísérleteit. Bodó Viktor, mint elegáns és kifinomult sorozatgyilkos pedig valami hallatlan nagyot alakít párban a melósképű Mucsival az előadás végét jelentő vetélkedőben.

A Schilling Árpád által ráncbaszedett Krétakör Produkció új, show elemekként szereplő színészeinek pedig azért élvezetes a játéka, mert rájuk van írva, hogy durva, kegyetlen részeket, akár filmbejátszáson, akár real time-ban is élvezték. Aztán vannak még meglepetések a közönség kipufogó gáz általi kivégzési kisérletétől kezdve a nyílt színen való megbaszatásig. Csak az menjen, aki bírja a művért, meg a formabontó dolgok kezdeti bájos unalmát.

hirdetés