Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Love Parade környezetvédelmi beütésekkel

2001.05.22. 23:18
Kapcsolódó cikkek (2)
Kétségessé vált az idei berlini Love Parade júliusi lebonyolítása. A hagyományosan július második szombatján Berlinben megrendezett felvonulásnak előbb a környezetvédők tettek keresztbe, később a berlini belügyekért felelős szenátor nem adta meg az engedélyt az egy héttel elhalasztott rendezvényre. A Love Parade nemzetközi sajtóképviselete nyilatkozatban ítélte el a német politikusok ténykedését.

Berlin Tiergarten negyede, a Love Parade felvonulások színhelye mindig megsínylette a bulis éjszakákat. A tonnányi szemetet reggelre mindig eltakarították a szorgos kezek, ám a másfél milliónyi emberi láb, tüdő, illetve anyagcsere-folyamat alaposan megkínozta a zöldövezetet. Talán ezért alakult meg a "Mentsétek meg a Tiergartent!" nevű civil szervezet, amely még időben, a Love Parade szervezői előtt környezetvédelmi tüntetést jelentett be ugyanarra a helyszínre és időpontra.

Környezetvédelmi tüntetés a Love Parade helyett

Egyelőre nem tudni, hogy a 25 ezres tömeggel bejelentett környezetvédelmi demonstrációra végül is jönnek-e olyan szép számmal. Egy biztos, Eckart Werthebach kereszténydemokrata (CDU) belügyi szenátora húsvét előtt a környezetvédelmieknek adta át a terepet. És mivel ugyanazon időben ugyanazon helyen a német törvények értelmében két tömegmegmozdulás nem lehet, a Love Parade-et halasztani kellett. És elkezdődött a találgatás: más útvonalról, más német városról beszéltek, végül más lett az időpont.

Egy héttel elhalasztották a rendezvényt

A szervezők végül úgy döntöttek, hogy egy héttel később, július 21-én tartanák meg a nagyszabású, 12 éves múlttal rendelkező fesztivált. A város döntő szervei azonban halogatják az engedély megadását, kevesebb mint két hónappal a felvonulás előtt a szervezők még nem kaptak kategorikus választ a rendezvény időpontjáról.

"Német politikusok piros lapot mutattak"

A rendezvény nemzetközi sajtóképviselete indulatos közleményben tudatta: a felvonulás azért maradt el, és azért húzódik az engedély megadása, "mert a német politikusok piros lapot mutattak a szeretet égisze alatt összegyűlő több mint egymillió fiatal békés, barátságos és tiszteletteljes megmozdulásának". A sajtósok felháborodva közlik, hogy "egyszerűen nem történhet meg, hogy elmarad Németország toleranciát, békét és szimpátiát szimbolizáló felvonulása!". Az e-mailen eljuttatott közlemény szerint "Izrael, Anglia, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Ausztria, Spanyolország, Mexikó, Argentína, Hollandia és Svájc képviselői egyaránt értetlenül szemlélik az eseményeket".

A Love Parade tervezett időpontjai:
Július 7., Bécs, Ausztria
Július 21., Berlin, Németország
Július 21., Newcastle, Anglia
Október 4., Tel Aviv, Izrael
December 16., Cape Town, Dél-Afrika

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.