Legalább nyolc halott a Pearl Jam koncertjén

2000.07.02. 16:24
Az egyik legnagyobb európai szabadtéri fesztiválon, a dániai Roskildében a rajongók legalább nyolc embert halálra tapostak, míg további három ember súlyosan megsebesült. Az amerikai Pearl Jam együttes koncertjén maguk a zenészek szólították fel a pódium felé nyomuló tömeget, hogy húzódjanak távolabb a színpadtól, ám az elől összezsúfolódott koncertlátogatók nem voltak már képesek a tömeghisztéria ellenében hátramenekülni. Egyes - hivatalosan meg nem erősített - hírek szerint az áldozatok száma időközben kilencre emelkedett.

A tragédia röviddel éjfél előtt következett be, méghozzá egy olyan eseményen, amelyre mintegy százezer jegyet adtak el a rendezők. A tartós esőzések miatt felázott földön a rajongók egyre közelebb kerültek a színpadhoz, ám többen elcsúsztak közülük - őket halálra taposták vagy súlyosan megsebesítették a többiek.

A Pearl Jam az események láttára azonnal félbeszakította a koncertet, a rákövetkező brit együttes, a The Cure pedig a halálos áldozatok miatt lemondta a fellépést - mindezt a fesztivál szóvivője, Leif Skov jelentette be.

A történtek ellenére a hat másidk színpadon tovább folytatódtak a koncertek. Arról, hogy a fesztivál maga folytatódik-e, arról a szervezők és a rendezők szombaton döntenek.

Az amerikai rockbanda az eseményeket ,,szívszaggatónak" nevezte, s közleményük szerint a ,, tragédia borzalmasan gyorsan történt". Énekesük, Eddie Vedder mindehhez hozzátette: ,,az életünk már soha nem lesz olyan, mint azelőtt volt, bár tudjuk, hogy a mi érzéseink össze sem hasonlíthatóak a barátok és rokonok fájdalmával".

A négynapos fesztiválon eredetileg 170 rockegyüttes és előadó lépett volna fel, közöttük olyanok, mint Lou Reed, Wille Nelson, az Iron Maiden. (Roskilde 40 kilométerre fekszik a dán fővárostól, Koppenhágától.)

A Pet Shop Boys és az Oasis már bejelentette, hogy a történtek után nem lép fel. Az együttesek szerint a biztonsági előírások nem szigorodtak egy nap alatt, és amúgy is kegyeletsértő lenne a tragédia helyszínén zenélni. A két együttes közleményében részvétét fejezte ki.