Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Legalább nyolc halott a Pearl Jam koncertjén

2000.07.02. 16:24
Az egyik legnagyobb európai szabadtéri fesztiválon, a dániai Roskildében a rajongók legalább nyolc embert halálra tapostak, míg további három ember súlyosan megsebesült. Az amerikai Pearl Jam együttes koncertjén maguk a zenészek szólították fel a pódium felé nyomuló tömeget, hogy húzódjanak távolabb a színpadtól, ám az elől összezsúfolódott koncertlátogatók nem voltak már képesek a tömeghisztéria ellenében hátramenekülni. Egyes - hivatalosan meg nem erősített - hírek szerint az áldozatok száma időközben kilencre emelkedett.

A tragédia röviddel éjfél előtt következett be, méghozzá egy olyan eseményen, amelyre mintegy százezer jegyet adtak el a rendezők. A tartós esőzések miatt felázott földön a rajongók egyre közelebb kerültek a színpadhoz, ám többen elcsúsztak közülük - őket halálra taposták vagy súlyosan megsebesítették a többiek.

A Pearl Jam az események láttára azonnal félbeszakította a koncertet, a rákövetkező brit együttes, a The Cure pedig a halálos áldozatok miatt lemondta a fellépést - mindezt a fesztivál szóvivője, Leif Skov jelentette be.

A történtek ellenére a hat másidk színpadon tovább folytatódtak a koncertek. Arról, hogy a fesztivál maga folytatódik-e, arról a szervezők és a rendezők szombaton döntenek.

Az amerikai rockbanda az eseményeket ,,szívszaggatónak" nevezte, s közleményük szerint a ,, tragédia borzalmasan gyorsan történt". Énekesük, Eddie Vedder mindehhez hozzátette: ,,az életünk már soha nem lesz olyan, mint azelőtt volt, bár tudjuk, hogy a mi érzéseink össze sem hasonlíthatóak a barátok és rokonok fájdalmával".

A négynapos fesztiválon eredetileg 170 rockegyüttes és előadó lépett volna fel, közöttük olyanok, mint Lou Reed, Wille Nelson, az Iron Maiden. (Roskilde 40 kilométerre fekszik a dán fővárostól, Koppenhágától.)

A Pet Shop Boys és az Oasis már bejelentette, hogy a történtek után nem lép fel. Az együttesek szerint a biztonsági előírások nem szigorodtak egy nap alatt, és amúgy is kegyeletsértő lenne a tragédia helyszínén zenélni. A két együttes közleményében részvétét fejezte ki.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.