Életveszélyes Türkmenisztánban a regényírás

2004.03.04. 11:10
Csempészésért letartóztatták Rakhim Essenov türkmén írót, mert saját történelmi regényét vitte be nyolcszáz példányban az országba. Saparmurat Niyazov türkmén elnök szerint a regény elferdíti a történelmet.
A Memorial emberjogi szervezet szerint a 78 éves író nyolcszáz példányban juttatta be Türkmenisztánba A nomád uralkodó című, Oroszországban 2003-ban kiadott könyvét, amely Niyazov elnök szerint elferdíti a történelmet és viszályt szít a türkmén törzsek között.

Essenov tíz éve hasztalanul próbálja kiadni Türkmenisztánban a 16. században játszódó regényét, melyben egy Bayram Khan nevű férfi megmenti az összeomlástól a mogul birodalmat. Niyazov elnök már 1997-ben bírálta a könyvet, mint amely törzsi viszályt szít az országban és aláaknázza Türkmenisztán és szomszédai kapcsolatait. Az író nem volt hajlandó végrehajtani a türkmén vezető által követelt változtatásokat regényében, ezért azt betiltották a közép-ázsiai szovjet utódállamban.

Agyvérzést kapott a kihallgatáskor

Az Amnesty International szerdai taskenti bejelentése szerint a február 23-án őrizetbe vett író ellen időközben vádat emeltek társadalmi, nemzeti és vallási gyűlöletkeltés címén. Vele együtt letartóztatták vejét és egy újságíró kollégáját is a csempészésben való cinkosság vádjával. Jóllehet az író türkmén-orosz kettős állampolgár, semmiféle segítséget sem kap az orosz nagykövetségtől - hívta fel a figyelmet a Memorial.

Az író a kihallgatások közben agyvérzést kapott, mire kórházba, majd börtönbe szállították. A Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet és a Nemzetközi Helsinki Szövetség nevű emberi jogi szervezet szerdán aggodalmát fejezte ki a letartóztatásban lévő író és társainak sorsa iránt.