Vajna luxusjachtján éjszakázott a filmes közalapítvány főtitkára Cannes-ban

2007.05.31. 14:21
Visszafogottra sikeredett a hivatalos magyar filmjelenlét a 60. cannes-i filmfesztiválon. A magyar érdekeltségű pavilonok egymástól elszigetelődtek, a Korda stúdió a hivatalos amerikai pavilonba költözött, Tóth Erzsébetet, a mozgóképes közlapítvány (MMK) vezetőjét alig látták, ő egyébként a közpénzből fizetett szállása helyett az amerikai-magyar producer, Andrew Vajna jachtján lakott. A kiemelt magyar filmes jelenlétet elbukó kulturális minisztérium vezetője, Hiller pedig arra hivatkozva el sem jött, hogy Brüsszelben találkozik az uniós kollégiával, akik viszont megjelentek a fesztiválon.

A magyar filmek állami támogatásáról döntő Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára, Tóth Erzsébet Andrew Vajna filmproducer magángépén utazott ki Cannes-ba, és legalább egy éjszakát a dollármilliomos jachtján töltött.

A főtitkár az Indexnek elismerte, hogy magánrepülőn érkezett a 60. cannes-i filmfesztiválra, holott kiutazását és szállását a közalapítvány által alapított, a magyar filmek nemzetközi fesztiváloztatását intéző szervezet, a Magyar Filmunió fizette.

Nincs ebben semmi furcsa

"Ebben nincs semmi furcsaság" - fogalmazott Tóth Erzsébet, amikor arról kérdeztük, nem összeférhetetlen-e, ha a közalapítvány vezetőjét egy film producere látja vendégül. Nizzából kellett volna "estélyiben bevonatoznia" Cannes-ba, ha Vajna nem ajánlja fel, hogy az első éjszakát töltse a luxusjachtján, érvelt a főtitkár, aki barátnőjével, az újságíró-filmdiplomata Návai Anikóval szállt meg a jachton.

A főtitkár az Indexnek tagadta, hogy egynél több éjszakát is a jachton töltött volna, mi azonban úgy tudjuk, kiutazása egész ideje alatt, múlt hét hétfőtől péntekig vendégeskedett a magyar filmeket is gyártó producernél, miközben Cannes-ban bérelt szállása üresen állt.

A Magyar Filmunió vezetője, Vezér Éva elmondta, öt napra 850 euróba (220 ezer forintba) került a középkategóriás szállás, a fel nem használt repülőjegy pedig 115 ezer forintba.

Bérmunkáért lobbizni

Az MMK évi 5-6 milliárd forintos filmes, mozis támogatási kerettel rendelkezik. A főtitkár hangsúlyozta, hogy támogatásokról ő nem dönt, és Budapesten többször is előfordul, hogy producerekkel ebédel.


Andrew Vajnát Magyarország királyaként mutatta be az amerikai Screen magazin fesztiválkiadványa. Lila ruhában Goda Kriszta rendező.

Az MMK 2006-ban 150 millió forint gyártási, illetve 16 millió forint forgalmazási támogatással járult hozzá Andrew Vajna Szabadság, szerelem című produkciójának költségvetéséhez, mindkettő a játékfilmeknek adható legnagyobb éves állami támogatás.

A fesztiválon nem a Filmunió által fenntartott magyar, hanem az amerikai pavilonban mutatkozott be a Demján Sándor milliárdos vállalkozó és Vajna befektetéséből épült etyeki Korda stúdió, amely külföldi produkciók gyártását próbálta meg Magyaroszágra invitálni.

A filmfesztiválon egyébként csak Tarr Béla, A londoni férfi c. filmjének díszbemutatóján "fő támogató szervezet képviselőjeként" feltűnő Tóth Erzsébet elmondta, lobbitevékenységet végzett Cannes-ban, a New Line Cinema, a Time Warner szórakoztatóipari konglomerátum filmgyártó cég képviselőit és a többszörös Oscar-díjas Tégla producerét, Graham Kinget próbálta Magyarországra invitálni.

Hiller kétélű alibije

Nem utazott ki viszont Cannes-ba Hiller István kulturális miniszter, holott korábban jelezte, mindenképpen - akár magánemberként is - elmegy a francia riviérán tartott fesztiválra.

Mint arról korábban az Index beszámolt, a kulturális és oktatási minisztérium olyannyira ragaszkodott ahhoz, hogy a Szabadság, szerelem című 56-os Vajna-produkció is szerepeljen a Tous les Cinémas du Monde információs programban, hogy a cannes-i szervezők végül a magyar filmek helyett a szlovénokat hívták meg a fesztiválra.

Az Index kérdésére az Oktatási Minisztérium sajtóosztálya annyit közölt, Hiller azért nem ment Cannes-ba, mert Brüsszelben az uniós országok kulturális minisztereinek csúcstalálkozóján vett rész csütörtökön és pénteken.

A sajtóosztály szerint a cannes-i felsülésnek nem volt köze ahhoz, hogy a miniszter végül elkerülte a fesztivált.

EU-s miniszterek a fesztiválon

Pedig a miniszternek lett volna dolga Cannes-ban, sőt még uniós kollégáival is találkozhatott volna: május 26-án az Európai Unió médiaügyi biztosa, Viviane Reding és a fesztiváligazgató, Gilles Jacob az 5. Európa nap alkalmából összehívta a tagországok minisztereit, hogy az európai filmgyártás jövőjéről tanácskozzanak.


Viviane Reding EU-biztos, Christine Albanel a francia, Claudia Schmied az osztrák, Fadila Laanan a belga, Mario Vieira do Carvalho a portugál kultuszminiszter és Walter Salles brazil rendező (Fotó: TV Kikoto)

A "Kreatív filmgyártás Európában: az új játékszabályok" című találkozón megjelent a francia, a belga, a litván, a lett, a portugál, az osztrák és az észt kulturális miniszter is.

A téma az európai uniós (és nem nemzeti) filmgyártás versenyképességének fejlesztése volt, amihez segíteni kell az európai alkotók, filmgyártók és műsorszórók hatékonyabb együttműködését. Az Európai Bizottság új direktívát is előterjeszt a témában.