A hetedik kerület visszaromboltatná az Akkut

2009.03.09. 16:17 Módosítva: 2009.03.09. 18:36
Hunvald György polgármester megígérte, hogy a kulturális centrum kibérelhet egy üresen álló trafóházat. Továbbá, hogy Erzsébetváros részt vállal a működtetés költségeinek biztosításában is. Szerződést azonban már csak az elsőről írtak.

Eredeti formájában, azaz romos állapotban kéri vissza a hetedik kerületi önkormányzat azt a kulturális centrumot, amelyet az Akku kulturális műhely alig néhány hónapja újított fel. Tette mindezt az Erzsébetváros írásos felhatalmazásának birtokában. Az önkormányzat szerint a szervezők nem írták alá a szerződést, ezért kényszerülnek arra, hogy távozásra kötelezzék őket. Az Akku vezetője viszont állítja, hogy Hunvald György polgármester nem csak egy üres épületet ígért nekik, hanem azt is, hogy biztosítja a működés költségeit. Ez utóbbiról később azonban hallgatott a hivatal.

akku001

A Kazinczy utcában, az Elektrotechnikai múzeum udvarában álló egykori trafóház évek óta ideiglenes otthona kulturális eseményeknek. Partikat, koncerteket tartottak itt, de ezen a helyen rakták össze egy korábbi velencei biennále befalazott macskás kiállítását is.

A helyet az Őszi fesztivál óta működteti az Alternatív Kulturális Közösségek Uniója (Akku), akik a hetedik kerülettel kötött megállapodás szerint novemberben kezdték az épület felújítását, akadálymentesítését. Az épületet színházi előadások, kiállítások, koncertek számára alakították ki. A decemberre befejezett munkálatok azonban nem a jövőnek szóltak, derült ki az igazgatóval folytatott beszélgetésből.

Horgas Péter elmondta, hogy az önkormányzat elállt a kulturális színtér támogatásától, és egy határozatban leszögezte, március 31-ig eredeti állapotában kell visszaadni számukra az ingatlant.

Ki fizet?

Az önkormányzatnál érdeklődve megtudtuk, hogy az épületet 15+5 év határozott időre adták volna bérbe az Akku egyesületnek. Az ajánlattól pedig végül azért álltak el, mert az Akku többszöri kérésre sem írta alá a bérleti szerződést.

A meglepő információról az egyesület vezetője annyit mondott, hogy a Hunvald György polgármesterrel folytatott megbeszélések alapján két szerződést vártak a hivataltól. A bérleti szerződés mellett szó volt a támogatási szerződés megkötéséről is. Ez utóbbiból finanszírozták volna a működésüket.

Az egyesület azonban csak egy számszaki és jogi ellentmondásokat tartalmazó bérleti szerződést kapott, amelyben nem volt szó arról, hogy miből fizetik majd a rezsit és a programokat, állították. "Egy ilyen szerződést ép eszű ember nem ír alá" - jelentette ki Horgas Péter.

Kérdésünkre, hogy miként költözhettek be és kezdhették meg a felújítást, ha semmilyen szerződésük nem volt, a vezető elmondta: szándéknyilatkozatot kaptak az önkormányzattól. Ennek alapján támogatta a felújítást a Kulturális minisztérium. A március végéig elkészített programokat pedig a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozta.

Az ügy tisztázását és lebonyolítását is nehezíti egyébként, hogy Erzsébetváros polgármestere, Hunvald György hetek óta előzetes letartóztatásban van a kerület ingatlanpanamái miatt.

A hivataltól kapott írásos válasz szerint a hetedik kerület továbbra is kulturális céllal működtetné az épületet, amelynek hasznosítására pályázatot írnának ki.