Leállt a Latinovits Erőmű

Népszabadság
2009.03.12. 11:17 Módosítva: 2009.03.12. 16:32
2008 tavaszára ígérték az új Latinovits Színház befejezését Debrecenben, ám az épület még az idén sem készül el, mert nincs rá pénz - írja a Népszabadság. Az ellenzék a fideszes városvezetést hibáztatja, az önkormányzat pedig a kormányt.

Halász János kulturális ügyekért felelős alpolgármester, fideszes parlamenti képviselő egy sajtótájékoztatón azt mondta: nincs pénz a színház befejezésére. A helyi szocialisták szerint sürgősen ki kellene találni, hogy milyen új funkciót lehetne keresni a városközpontban 3,2 milliárd forintból fölépített létesítménynek.

Halász János később módosította a nyilatkozatát, és azt mondta: "Akkor tudnánk befejezni a kamaraszínház építését, hogyha megkapnánk azt az állami támogatást, amit más városok megkapnak, mivel ezt nem kapjuk meg, ebben az évben ezt nem tudjuk tervezni". Halász János szerint tehát nem arról van szó, hogy a több milliárdos beruházás végleg befuccsolt volna, hanem arról, hogy az idén nem lesz pénz a befejezésre, azaz a másfél milliárd forintba kerülő belső építészeti munkák és színpadtechnika kialakítására. Az alpolgármester szerint felháborító, hogy amíg Szombathely városa 1,8 milliárdot kapott az államtól színházépítésre, addig Debrecen egy fillér támogatáshoz sem jut erre a célra.

Már sok éve megfogalmazódott egy új teátrum építésének az igénye, a Csokonai Színház több mint százéves, elhasználódott infrastruktúrájú épülete lassan alkalmatlan mind a színjátszásra, mind a közönség fogadására. Az elképzelés akkor kapott erőre, amikor a város pályázott az Európa kulturális fővárosa 2010 címre: ebben már szerepelt az új színház felépítése a Csapó utca és a Rákóczi utca sarkán, ott, ahol az új piactömböt kialakították. Végül a debreceni közgyűlés 2006-ban döntött arról, hogy az önkormányzat kötelezettséget vállal színházfunkcióra alkalmas építmény beszerzési költségének fedezetére a 2008. évi költségvetéstől kezdődően öt évig.

A város hitelt vett föl arra, hogy az építkezőt kifizesse. A hitelt 2008-2013 között kell visszafizetni. A csaknem 10 ezer négyzetméteres, 350 férőhelyes új épület felépítésére kiírt nyílt közbeszerzést a helyi Dexium Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte meg. Kósa Lajos polgármester 2006-ban még azt mondta, hogy az új színház 2008 márciusára elkészül, és a 2009-10-es évadra már a bérleteket is meg lehet majd venni. Ezzel szemben az épület - amelyet a helyiek a robusztus, erődszerű kinézete miatt Latinovits Erőműnek neveznek - még most sincs kész, és forráshiány miatt egyelőre az sem biztos, hogy jövőre elkezdődhet-e benne a művészi munka.

Halász János alpolgármester a napokban azt mondta: a kamaraszínház belső kivitelezését kormányzati és pályázati források hiánya miatt nem tervezték bele a 2009-es költségvetésbe, de mindent megtesznek a források előteremtése és a munka befejezése érdekében. A késlekedésről szólva úgy nyilatkozott: a színház kivitelezési munkáinak üteme a belső tervezési elképzelések egyeztetése miatt módosult.