A britek betiltanák a Watchment is

2009.03.28. 13:03
Rajzolók, újságírók és parlamenti képviselők együtt tiltakoznak a brit kormány törvénytervezete ellen, ami a képregényben megjelenő pedofíliát tiltaná. Csakhogy a jelenlegi tervezet túlságosan tágan értelmezi a pedofília fogalmát, így több száz elismert képregényt, köztük a Watchment is betilthatnák, írja a The Independent.

Az új szabályozás bűncselekménnyé nyilvánítaná olyan képregények birtoklását, amelyek gyermek ellen elkövetett erőszakot ábrázoljna. Ha a törvényhozók változatlan formában fogadják el a tervezetet, akkor illegálissá válna bármilyen szexuális tevékenységben résztvevő gyerek ábrázolása.

A kritikusok azt állítják, a szabályok túl átfogóak, ami m att fojtogató szigor alá kerülnének az elismert képregényesek és rajongóik is, akik ezzel potenciálisa szexuális bűnözővé válhatnának.

Untitled-3 copy

Az igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy a szükség van a törvényjavaslatra, hogy visszaszorítsák az egyre terjedő netes hardcore pedofil pornót, aminek fő központja Japán. A modellt mindenesetre Ausztráliából vették, ahol szintén sok probléma volt a jelenséggel. Nemrégiben például egy ausztrál férfit ítéltek el amiatt, hogy viccből letöltött a Simpson család gyerekszereplőit szex közben ábrázoló képeket a gépére.

A The Independent szerint a The Lost Girls című elismert erotikus képregény például biztos nem úszná meg az illegális kategóriába kerülést. A The Lost Girls három ismert női irodalmi alakról szól, akik harmincévesként összejönnek, és megdumálják tini szexuális élményeiket. Ők Alice (az Alice Csodaországban címszerelője), Dorothy (az Óz, a csodák csodájából) és Wendy Darling a Peter Pan történetekből. A gondot csak az jelenti, hogy a törvény szerint 18 éves korig számít egy ember gyereknek, de a három szereplő, noha a beleegyezéses korhatárt már átlépték, még nem múltak el 18 évesek a pajzán történetekben, így még nem számítanak felnőttnek.

Van félnivalója a Watchmennek, az egyik legelismertebb képregénynek is, hiszen itt az egyik szuperhős még kisgyerekként éppen szex közben látja meg az anyját.

Megvédenék magukat

A képregénykiadók persze nem hagynák annyiban a dolgot. Leah Moore, a The Lost Girls alkotójának a lánya, aki maga is egy elismert képzőművész, megalapította a képregényrajzolók érdekeit képviselő Képregényesek Szövetségét (Comic Book Alliance), ami szeretné elérni, hogy a művészi célú erotikus ábrázolások ne essenek egy kategóriába a pedofil gyerekpornóval.

Untitled-6 copy

„Félreértés ne essék, mi is támogatjuk a gyerekpornó elleni harcot, és megértjük ennek szükségességét, de néhány cikkelyt mindenképpen újra kellene fogalmazni a törvényben. Az új szabályozás lehetőséget ad arra, hogy inkorrekt módon emberek ezrei minősüljenek egyik napról a másikra bűnözőkké. A kormány például nem vet ki különadót az olcsó alkoholra, mert azzal minden alkoholfogyasztót büntetne nem csak a részegeskedőket, itt is ugyanez a helyzet." - érvelt az egyik szóvivő.

A szövetség máris sok ismert rajzolót megnyert támogatójának, például Bryan Talbotot, John Reppiont, vagy Neil Gaimant, utóbbi a Csillagpor (utóbbiból 2007-ben film is készült) és The Sandman alkotóját. Gaiman blogjában azt írta, hogy a kormány az intézkedéssel egyszerűen megfojtja a rajzolók alkotói szabadságát.

„A véleménynyilvánítás szabadsága és védelme azt is jelenti, hogy a másik ember véleményét is megvédem, még akkor is, nem értek vele egyet." - írja Gaiman.

Nincsen semmi baj

Az illetékes minisztérium elismeri, hogy az új törvény sokkal nagyobb szigort jelentene, de tagadta, hogy a képregényipar szenvedne majd a törvény miatt. „A törvénytervezet képes felvenni a harcot a gyerekpornóval, ezért is alkottuk meg. Nem szándékunk, hogy kriminalizáljuk az összes képregényolvasót a képregények birtoklása miatt. A művészi ábrázolás szabályozására már van törvény, amelyik alkotás nem sérti azt, annak nincs semmi félnivalója."

Az új törvénytervezet nyilvános vitája mindenesetre ezen a héten kezdődött az angol parlamentben.