Bezárt az AKKU

2009.04.01. 12:31
Az erzsébetvárosi kulturális központ 800 milliót nyert az önkormányzatnak a Kultúra utcája című programsorozatra a művészeti igazgató szerint. Az AKKUnak mégis azért kell beráznia, mert az önkormányzat Hunvald György szóbeli ígérete ellenére nem állja a havi 3-4 milliós működési költséget.

Kedd éjfélkor bezárta kapuit az AKKU, miután az erzsébetvárosi kulturális központ kiköltözésére a kerületi önkormányzat április 9-ig adott időt. „Az átadás-átvétel azonban még bizonytalan" - mondta el Horgas Péter művészeti igazgató.

Hunvald György szóbeli ígérete elszállt

Az AKKU az Elektrotechnikai Múzeummal egy udvarban álló egykori raktárépületben üzemelt, amit a szervezők alig néhány hónapja újítottak fel. Ehhez az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól harmincmillió forintos támogatást is kaptak. Az épületet viszont az eredeti állapotban kell visszaadniuk az önkormányzatnak, bár a tervek szerint a helyszínt összesen húsz évre akarták nekik bérbe adni.

akku001

A szerződéstervezetet második változatát január 7-én kapták kapták meg az önkormányzattól. „Ebből egy fontos dolgot hiányoltunk: az önkormányzat nem vállalta a működés anyagi támogatását" - mondta Horgas Péter.

Állítása szerint Hunvald György polgármester erre szóbeli ígéretet tett, miután ők a rezsivel együtt havi 3-4 milliós üzemeltetési költséget nem tudták volna előteremteni. Azt viszont vállalták, hogy a programokra pályázatokon és szponszorokon keresztül megszerzik a pénzt. Az ígéretből viszont nem lett semmi, miután Hunvald Györgyöt a a kerület ingatlanpanamái miatt letartóztatták.

400 milliót szereztek pályázaton

Február 11-én újabb levél érkezett az önkormányzattól, amiben arra szólították fel az üzemeltetőket, hogy március 31-ig hagyják el az épületet. Bár a testület pénzhiányra hivatkozott, Horgas szerint a hetedik kerületi önkormányzat nemrég nyert 800 millió forintot a Kultúra Utcája elnevezésű programjának első lépcsőjére, amiben az AKKU központi szerepet kapott, több mint 400 milliós kerettel. "Ezt a pályázati anyagot mi írtuk, ingyen" - mondta

Az AKKU egyelőre új helyszínt keres, erre több ajánlatot is kaptak. Az önkormányzat viszont újra kulturális központként szeretné üzemeltetni a raktárépületet, amire a tervek szerint pályázatot írnak ki. Ezen majd az AKKU is indulni szeretne: „A pályázatot a mai napig nem írták ki. Nem is tudjuk, hogy mikor és mire fogják" - jegyezte meg Horgas. A kulturális egyesült tagjai közben aláírásgyűjtést indítottak a bezárás ellen.

Az AKKU már 2005 óta igyekezett a házban kulturális központot kialakítani. Másodszor 2008 szeptemberében költözhettek be, és októberen a Budapesti Őszi Fesztivál központi klubjának tudtak helyt adni, majd decemberre befejeződött a teljes akadálymentesítés is.