Magyarország legmodernebb múzeumi raktára épül Szegeden

2009.04.06. 13:03
A múzeum eddigi, belvárosi raktárépületét tavaly nyáron eladták plázának, az eladási árból fedezik az új, korszerű raktárbázist.

Az ország legmodernebb közgyűjteményi raktára készül el még az idén Szegeden. Az épületben helyet kapnak majd a Móra Ferenc Múzeum restaurátorműhelyei is - közölte az intézményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Magyar Anna.

A 12 ezer négyzetméteres ingatlan adásvételi szerződését Magyar Anna a KÉSZ Gamma Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetőjével, Szögi Imrével írta alá. A telken 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű, kétszintes raktárépület készül, a munkálatokra 640 millió forintot fordítanak.

A megyei önkormányzat tavaly nyáron értékesítette a múzeum belvárosi raktárbázisát az Árkád bevásárlóközpontot építő Einkaufs-Center Szeged GmbH-nak. Az önkormányzat az ingatlanért kapott vételárból fedezi az új, a korábbinál sokkal korszerűbb és másfélszer nagyobb alapterületű raktárbázis kialakítását. Jelenleg a könnyűszerkezetes épület engedélyeztetési terveit készítik, a beruházási munkálatok várhatóan az év végére fejeződhetnek be.

A korábbi raktárbázist kinőtte a közgyűjtemény, az épületben szinte a padlótól a plafonig műtárgyakat tároltak. A múzeum szakemberei által az M5-ös és az M43-as autópálya mentén végzett ásatások évente-másfél évente megduplázzák meg a közgyűjtemény tárgyanyagát, így az új raktárt is hamar be fogják lakni.

Az új bázist múzeumi raktár céljára tervezték, így ott a műtárgyak tárolásának megfelelően tudják optimalizálni a hőmérsékletet és a páratartalmat, és kialakíthatják azt a restaurátor-központot is.