Betiltották egy művész aktjait Vietnámban

2009.04.14. 17:08
Nguyen Kim Dinh vietnami festő női aktjait először engedélyezték, aztán mégsem állíthatta ki képeit, mondván nem helyénvaló és a vietnámi kultúrától idegen a meztelen női testek ábrázolása.

"Nem helyénvalónak" minősítették a vietnami hatóságok Nguyen Kim Dinh vietnami festő női aktokból tervezett kiállítását - jelentette kedden a VietnamNet nevű vietnami portál.

A művész Hué közép-vietnami városban szándékozott kiállítani 12 aktot, de a város kulturális-, sport- és idegenforgalmi hivatalának illetékesei nem engedélyezték a tárlatot, mert indokolásuk szerint a festmények "nem felelnek meg a művészeti kritériumoknak, Vietnam szokásainak és hagyományainak".

A VietnamNetnek nyilatkozva a művész elmondta, hogy a női szépséget akarta megjeleníteni, és igen nagy fontosságot tulajdonít a színeknek. Nguyen Kim Dinh sajnálja a hatóság döntését, amelyre annak ellenére került sor, hogy a művészeti szövetség eredetileg engedélyezte a kiállítást. A honlapon látható a művész két nem engedélyezett, a német expresszionisták színvilágát idéző női aktja.

Az egyik betiltott akt
Az egyik betiltott akt

Nguyn Kim Dinh nem az első, aki sikertelenül kísérletezett aktképekkel Vietnamban. 2007 áprilisában Hanoiban is meghiúsult egy aktfestmény-kiállítás. Ezt követően egy Thai Pien nevű fényképész is megpróbált aktfotókat kiállítani, sőt meg is kapta az engedélyt az anyag bemutatására - de ez a próbálkozás is eredménytelen maradt, mivel a fotós nem talált olyan kiállítótermet, amely vállalta volna a tárlat megrendezését. A művész nem adta fel, vár a megfelelő lehetőségre.

Hanoi képzőművészeti múzeumában mindazonáltal néhány képen láthatóak női aktok. Általában véve azonban a vietnami cenzúra igen határozottan lép fel azokkal a filmekkel, könyvekkel és más művészeti alkotásokkal szemben, amelyek a nemiség témáját érintik - írja az AFP francia hírügynökség.