70 évre hosszabbította az EP az előadói jogok védelmét

2009.04.23. 15:49 Módosítva: 2009.04.23. 16:15
Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban megszavazta az előadói jogokra vonatkozó védelmi idő jelenlegi 50-ről 70 évre történő meghosszabbítását.

A szerzőket életük végéig - illetve örököseiket a halálukat követően 70 évig - megilletik a műveikhez kötődő vagyoni jogok, majd műveik közkinccsé válnak. Az előadókat eddig nem illették meg hasonló kiterjedésű jogok. A parlamenti álláspont értelmében a zenei hangfelvételek az eddigi 50 helyett 70 évig minősülnek majd jogvédettnek, és termelnek jogdíjat a lemezeladás, illetve a nyilvános lejátszás után.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete eredetileg 95 évre javasolta meghosszabbítani a jogvédelem időtartamát, de végül a 70 évre való módosítását szavazta meg.

Illés, Metró, Omega  

Herczog Edit szocialista EP-képviselő örvendett, hogy a jogvédelem időbeli kiterjesztése segít elkerülni azt a visszás helyzetet, hogy például a 25 éves korára már számos felvételt készített és több díjat kapott Kocsis Zoltán 2020-tól nem részesülne jogdíjakban a 70-es évek elején rögzített felvételei után. Ugyancsak komoly veszély fenyegette a 60-as évek nagy magyar könnyűzenei generációjának tagjait: egy-két éven belül lejárna Korda György és Koncz Zsuzsa több hangfelvételének védelmi ideje, de az első Bergendy-, Metro-, Illés- és Omega-felvételek védettsége is a végéhez közeledett.


A döntés nemcsak a sztároknak, jelentős karriert befutott szólistáknak kedvez, hanem több tízezer, kulturális értéket teremtő háttérzenésznek, együttestagnak is. Jól járnak azok a stúdiózenészek is, akik eddig egyáltalán nem részesültek az eladás és nyilvános lejátszás után járó jogdíjakból. A megnövelt értékesítési időszakra ugyanis a lemeztársaságoknak közös alapot kell létrehozniuk, amelynek bevételeiből a stúdiózenészek is részesülnek. Ez az eddigieknél jóval kiegyensúlyozottabb és méltányosabb elosztást eredményez, vélik az EP-képviselő szerint a szakmai szervezetek.