Saját portálját támogatja az NKA

2009.05.29. 10:13
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egy éve közöl kritikákat a támogatott programokról a honlapján. A Revizor nevű szájtnak meglepő módon évi 30 millió támogatást ítél meg az a szervezet, amely működteti. A főszerkesztő és az elnök szerint nincs összeférhetetlenség. Szó lesz még további 8-9 milliárdnyi lottóadóról.

Évi 30 millió forinttal támogatja saját kritikai portálját a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A Revizor című online lap feladata, hogy az NKA saját produkcióiról számoljon be. A szervezet elnöke szerint azonban nem beszélhetünk összeférhetetlenségről, amikor az NKA egy olyan szájtnak ítél meg pénzt, amely az általa támogatott produkciók bemutatására szakosodik. Noha a Revizor az NKA főoldaláról érhető el, és logójában is az olvasható: az NKA kritikai portálja.

Önálló és átklikkelhető

A Revizor a Kiemelt kulturális rendezvények szakmai kollégiuma meghívásos pályázatán tavaly 30, a most április 22-én pedig újabb 15 millió forintot nyert

"A Revizor egy önálló, átklikkelhető oldal. Ezért természetes, hogy a kulturális alap támogatja" - válaszolt Harsányi László NKA-elnök. Igaz, elmondta azt is, hogy "arra kértük fel őket hogy hogy a mi termékeinkkel, produkcióinkkal foglalkozzanak. A szerződésben az is szerepel, hogy olyan általunk támogatott programokról is írjanak, amelyekkel jellemzően nem foglalkozott eddig a média."

A Revizor főszerkesztőjétől, Csáki Judittól pedig azt tudtuk meg, hogy a Revizor az NKA számára fontos ellenőrző munkát végez. "Sokáig az volt a helyzet, hogy az NKA szoros elszámolást folytatott a kifizetéseknél. Azt azonban nem nézték meg, hogy mire megy a pénz. Az NKA munkáját ellenőrző Állami Számvevőszék szakmai kontrollt kért a támogatott produkciók felett."

Az NKA terve szerencsésen találkozott Csáki Juditéval, aki már régóta szeretett volna egy, csak kritikával foglalkozó lapot indítani. Így indulhatott el tavaly a Revizor.

Összeférhetetlenség Csáki Judit szerint sem áll fenn, mivel a támogatással nem mások elől veszik el a pénzt. "Ahogy az NKA portását is az alapítványhoz befolyó kulturális járulékból fizetik, úgy kap a Revizor is ebből az összegből. Ettől még nem dönthet kevesebb pénzről egy másik kuratórium."

Fészek

Kérdésünkre, hogy miért a Budapesti Fesztiválközpont Kht. pályázott a Revizor nevében, a főszerkesztő elmondta: nem alapítottak céget a munkára, ezért kérték fel bonyolítónak az állami szervezetet, amely többek közt az Őszi és Tavaszi Fesztivált is rendezi.

Harsányi László szerint a Revizor "csak beült a Budapesti Fesztiválközpontba, mint valami fészekbe". Az elnök szerint ez a helyzet azonban zavaros, és hamarosan rendezni fogják.

A pénzügyekről tudakozódva a főszerkesztő elmondta, reméli, hogy idén is megkapják a 30 milliós támogatást, az NKA-elnök azonban más tervekről számolt be. "A Kulturális Alap a tervek szerint részfinanszírozó szeretne csak lenni a Revizorban." Az elnök a következő ülésen azért még bead egy javaslatot, hogy "néhány millióval hosszabbítsák meg a szerződésüket."

A Revizor látogatószáma a főszerkesztő adatai alapján havi 20-22 ezer. Ez nagyjából 7-800 főt jelent naponta: nagyjából annyi embert, ahány fél óráként az ön által éppen olvasott cikkre kattint az egerével.

Csáki szerint a 30 milliós éves támogatás jelentősnek tűnik ugyan, de ha azt nézzük, hogy ezért évi 1000 kritikát jelentetnek meg, akkor már érthetőek a jelentős költségek.

Lottómillárdok

Javul, vagy romlik az NKA helyzete a jövőben? - firtattuk, tudván, hogy a kis adók összevonásával jövőre megszűnik az a kulturális járulék, amelyből az NKA saját működését és a támogatást finanszírozta.

„A döntés szerint az ötös lottóból származó játékadó 90 százlékát kapja majd meg a Kulturális Alap. Mivel vélhetően a lakosság lottózási kedve a jövőben sem csökken, több pénz folyhat be hozzánk, mint előtte."

Az elnök becslése szerint jövőre akár 9-10 milliárdból is gazdálkodhatnak, míg idén a becslések szerint 8 milliárd folyik be hozzájuk.