A lottóadó egészét megkapná az NKA

2009.06.09. 14:43 Módosítva: 2009.06.09. 14:49
A kultúrát nem kulturális javak adójából, hanem angol mintára teljes egészében a szerencsejátékból finanszíroznák.

A lottóadónak nem a 90 százalékát, hanem az egész összeget az Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) juttatná a parlament kulturális bizottsága. A tervek szerint a kis adók összevonásával eltörlik a kulturális járulékot is, amelyből az NKA a pályázó kulturális programokat finanszírozta eddig.

Az NKA elnöke előző cikkünkben úgy becsülte, jövőre így akár 9-10 milliárdból is gazdálkodhatnak, míg idén a becslések szerint 8 milliárd folyik be hozzájuk.

Az internet miatt van az egész

A kulturális bizottság elnökének, Pető Ivánnak tegnap benyújtott javaslata alapján jövőre még ennél is több pénzt oszthat el az NKA. A Pénzügyminisztérium szerint ez az összeg elérheti akár a 12 milliárd forintot is.

Pető szerint azért javasolták, hogy a lottóadó egészét kultúrára fordítsák, mert "semmi nem szólt az ellen, hogy ne 100 százalék legyen." "Esztétikailag jobban mutat, hogy a teljes összeget nemes közcélra fordítjuk. Különösen, hogy ez a költségvetési egyensúlyt nem értinti."

Felvetésünkre, miszerint az NKA támogatása így végül is nő, Pető azzal válaszolt, hogy a jelenlegi konstrukcióban évről évre kevesebb kulturális járulék folyik be. A fogyasztási szokások ugyanis átrendeződnek, az emberek az internet terjedésével kevesebb hanghordozót és DVD-t vásárolnak.

Előreláthatólag két hét múlva dönt a parlament a javaslat elfogadásáról.