Sas József egy év felfüggesztett börtönt kapott

2009.06.17. 12:44 Módosítva: 2009.06.17. 14:26
Másodfokon egy év felfüggesztettet és 300 ezer forint bírságot kapott Sas József, ezzel megerősítették az elsőfokú ítéletet. A harmadfokú tárgyalás lehetőségét a bíróság kizárta. A humorista 1998 és 2001 között szerzett 58 milliós jövedelme után nem fizetett adót és tb-járulékot.

A Mikroszkóp Színpad igazgatóját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán másodfokon egy év felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte adócsalásért. Ezzel a bíróság a tavalyi elsőfokú ítéletet megerősítette, illetve a szakértői vizsgálatok után kizárták a fellebbezés lehetőségét.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Egy éve elsőfokon a színigazgatót és az ügy elsőrendű vádlottját Bognár Bélát a Fejér Megyei Bíróság találta bűnösnek négy rendbeli adócsalásban, a vádhatóság akkor súlyosbítást kért. A humorista és a vállalkozó az elsőfokú ítélet ellen felmentésért fellebbeztek, így folytatódott a per másodfokon. Másodfokon a büntetésen nem változtattak, csak a bűncselekmény minősítésén, négy rendbeli adócsalás helyett hét rendbelivé.

A bírónő ismertetése szerint bebizonyosodott, hogy a másodrendű vádlott, Sas József nem gondatlanságból nem fizetett 20 millió forintnyi adót, hanem szándékosan. Az elsőrendű vádlott cégének bankszámlája utalták azokat a pénzeket, amiket Sas a Mikroszkópon kívüli fellépéseiből kapott, Bognár Béla pedig készpénzben adta tovább Sasnak tíz százalék levonása után, de se szja-t se járulékokat nem fizettek utána.

01

Sas azzal védekezett, hogy ő úgy tudta, akitől a pénzt kapta, már adózott bevételei után, de a bíróság ezt többek közt azért sem hitte el neki, mert a két vádlott csak ismerős volt, nem barátok, így az ilyen mérvű bizalom nem lett volna életszerű. Mint a bírónő elmondta, Sasnak a jövedelmét mindenképpen be kellett volna vallania, még ha esetleg azt hitte róla, hogy nem adóköteles.

Fidesz: Sas mondjon le!

Távoznia kellene színigazgatói posztjáról az adócsalás miatt elítélt Sas Józsefnek, s a városvezetésnek is le kellene mondania, közölte Csomós Miklós, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke szerdán. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azt mondta: amint Sas József írásban megkapja az ítéletet, "tudni fogja a dolgát".

Ennek ellenére az első fokú ítéleten nem súlyosbítottak, sőt, Bognár esetében a két év felfüggesztettet egy év négy hónapra enyhítették. Mindkettőjüknél figyelembe vettek olyan enyhítő körülményeket, mint az előrehaladott kor, a büntetlen előélet vagy hogy mindketten egészségügyi kezelés alatt állnak.

Az ítélet után Sas József jókedélyűen, látszólag megkönnyebbülten elszaladt ebédelni, de annyit elmondott, hogy szerinte jogos volt a büntetés. Az elsőrendű vádlottól egy mondatot csíptünk el a folyosón: "Most őszintén, mi közöm van nekem ehhez az egészhez?!".

A Fővárosi Főügyészség 2005-ben emelt vádat a humorista ellen, mert 1998 és 2001 közt keletkezett 58 milliós jövedelme után nem fizetett adót és tb-járulékot. Az eljárás adatai szerint Sas József 1997-ben kötött szerződést a büntetőper elsőrendű vádlottjával azért, hogy művészi, illetve szerzői jogi védelem alá eső tevékenységében képviselje, szedje be az azért járó díjakat és kifizetőként teljesítse a járulékfizetési kötelezettségeket.

03

Sas az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és azt hangoztatta, nem tudott adófizetési kötelezettségéről, illetve amikor arról tudomást szerzett, eleget tett annak: önrevízió keretében a teljes adóhiányt befizette az adóhatóságnak.

Május 25-én a Blikk arról adott hírt, hogy hetvenéves Sas József túl sok gyógyszert vett be, és rosszul lett a tárgyaláson, az ájulás kerülgette, le kellett ülnie, ezért nem született ítélet az ügyében.