A nemzetbiztonságot veszélyeztették az Eurovíziós Dalverseny szavazói Azerbajdzsánban

2009.08.18. 15:04
Két azeri szavazót azért hallgatott ki a rendőrség, mert az Eurovíziós Dalverseny örmény jelöltjére mertek szavazni. Az sms-ek miatt hazafiatlansággal és a biztonság veszélyeztetésével vádolták meg őket.

euroAz azerbajdzsáni rendőrség kihallgatta azt a néhány azeri szavazót, akik az Eurovíziós Dalversenyen a szomszédos Örményország énekesére szavaztak.

Egy férfi a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy hazafiatlansággal és a "biztonság veszélyeztetésével" vádolták meg, meg miután az örmény előadó dalára szavazott sms-ben.

Az azeri hatóságok közölték, csak azért hívták be az embereket, mert magyarázatot vártak arra, hogy miért Örményországra szavaztak.

A két állam az 1990-es években Hegyi-Karabah területéért fegyveres harcot folytatott egymással. 2008 novemberében az örmény és az azeri vezetők megegyeztek abban, hogy felgyorsítják erőfeszítéseiket egy politikai megállapodás tető alá hozására a kérdéses területtel kapcsolatban.

A jelentések szerint összesen 43 azeri szavazott Örményországra a dalversenyen, de még nem világos, hogy pontosan hány embert hallgatott ki a rendőrség. A BBC dél-kaukázusi tudósítója szerint nem teljesen világos, hogy miért 3 hónappal az Eurovíziós Dalverseny után hívatta be kihallgatásra a rendőrség a szavazókat.

Emberi jogvédők szerint Azerbajdzsánban a szabad vélemény nyilvánítást egyre jobban elnyomják, amióta Ilham Aliyev kormányozza az országot.