Megszüntették a Sziget elleni pert

2010.01.07. 12:28 Módosítva: 2010.01.07. 12:28
A bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát a perköltség megfizetésére kötelezte. Derce Tamás polgármester nyolc éve támadta a rendezvényt.

Megszüntette a másodfokon eljáró bíróság a IV. kerület által a Sziget fesztivál ellen indított pert - közölte Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke.

Hozzátette, újabb nekifutásra sem sikerült Derce Tamás újpesti polgármesternek beszüntetni a Szigetet. Közlése szerint a kerület vezetője 2002-ben indított támadást - birtokháborítás jogcímen - a fesztivál szervezői ellen.

Az akkori pert, melyet közigazgatási úton indított el, a polgármester első- és másodfokon is elvesztette. 2006-ban közvetlenül a bírósághoz fordult, kérve, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 óra között tiltsa el a szervezőket mindennemű program rendezésétől; ez a nemzetközi hírű fesztivál ellehetetlenítését jelentette volna.

A múlt év végén az elsőfokú bíróság a kerület korlátozásra vonatkozó keresetét elutasította. A két vizsgált év egyikében azonban a felperes által megjelölt ingatlanok közül kettő esetében - bár onnan konkrét panasz nem érkezett, s ezen ingatlanok vonatkozásában a bíróság nem hallgatott meg tanút és mérés sem történt -  megállapította a birtokháborítást. Miután mindkét fél fellebbezett, egy évvel később - 2009 decemberében - hozott végleges ítéletet az ügyben a másodfokú bíróság.

Indoklásában a Sziget fellebbezésében foglaltakkal értett egyet, miszerint a felperes eljárása és az elsőfokú ítélet nem volt jogszerű.

A másodfokú bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője azt közölte: csakúgy mint korábban - a pertől függetlenül -, mindent megtesznek a zajvédelem érdekében. Remélik, most már a polgármester is belátja, hogy a peres úton való ellehetetlenítésre való törekvése nem vezet eredményre és a 2002 óta kiadott adófizetői milliókat nem a perekre, hanem a kerület hasznára kellett volna költenie - tette hozzá.