Pálffy István azt mondta, menjenek haza

2010.05.31. 10:23
Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő szerint vannak olyan kurátorok a köztestületekben, akiknek semmi keresnivalójuk nincs azokban.

Pálffy István a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában hétfőn arról beszélt, hogy az új kormány megalakulása óta új helyzet van: szerinte azoknak a közmédiumokban helyet foglaló kuratóriumi tagoknak, akiket nem parlamenti pártok delegáltak, le kellene mondaniuk.

Úgy fogalmazott, a tisztességes eljárás az, ha az érintettek "fogják magukat és hazamennek". A törvény módosításához megvan a kétharmados többségük, de Pálffy István elmondta, "nem szeretnének így nekimenni az ügynek", szeretnének a nemzeti együttműködés szellemében eljárni.

Május 11-én az MTV-t, a Magyar Rádiót és a Duna Televíziót felügyelő közalapítványoknak a Fidesz és a KDNP által delegált kuratóriumi tagjai közleményben indítványozták, hogy mindhárom testület minden tagja nyújtsa be lemondását az új Országgyűlés alakuló ülésének napjával. Balogh László, Gál András Levente és Rékási Róbert, a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót, illetve a Duna Televíziót felügyelő kuratóriumok elnökhelyettesei (mindhárman a Fidesz-KDNP delegáltjai) közleményükben emlékeztettek arra, hogy a három testületnek összesen 43 tagja van, közülük 20-at az MSZP, 12-t a Fidesz, ötöt az SZDSZ, hármat a KDNP, hármat az MDF jelölt.

A három SZDSZ-delegált szerint ez a javaslat ellentétes a médiatörvénnyel és a független közszolgálati média érdekeivel. "A médiatörvény alkotói és megszavazói, köztük a Fidesz képviselői is annak idején éppen azért térítették el a kuratóriumi mandátumok ciklusát a parlamenti ciklusokétól, hogy a közmédiumok irányítása ne legyen köthető politikai ciklusokhoz."

Május 19-én Jaczkovics László Gábor, a Magyar Televízió Közalapítvány ellenőrző testületének elnöke, Veress László, a Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testületének elnöke és Bencze Izabella, a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének elnöke indítványozták, hogy a kuratóriumi elnökségek - akár a teljes testületek együttes lemondásával - teremtsék meg a lehetőségét kisebb létszámú, hatékonyan működő és az új parlamenti összetételnek megfelelő, arányos testületek mihamarabbi létrejöttének.