Földet ért az utolsó Hiller-ejtőernyős

2010.06.22. 12:32
Balogh Gyula, Hiller István leköszönt miniszter szakállamtitkára New Yorkba, a sofőr Párizsba, a kabinetfőnök Bécsbe mehet dolgozni.

Elfoglalta helyét az utolsó bürokrata, akit Hiller István volt kulturális miniszter helyezett el jól fizető, külföldi állásban, még leköszönése előtt. Balogh Gyula egykori szakállamtitkárt a New York-i Magyar Kulturális Központ titkári állásával jutalmazta meg a miniszter. Munkáját a héten kezdi.

Az eset érdekessége, hogy ez a második titkári poszt Balogh kinevezéséig nem is létezett. A külföldi kulturális intézetekért felelős Balassi Intézet állítja, volt ilyen üres státusuk, amit be kellett tölteni. Az intézet igazgatója, Orsós László Jakab ugyanakkor elmondta, ha valóban szükség lett volna a jelenlegi mellett egy második titkárra is, akkor azt a magyar kulturális évad alatt kellett volna kinevezni, hiszen akkor bőven volt munka. Most, az egyéves program lezárultával indokolatlan volt ezt az általa nem is ismert állást meghirdetni.

A titkári állásra 164 pályázat érkezett, ebből 91 felelt meg a feltételeknek. Az állást végül a leköszönő miniszter közeli munkatársa szerezte meg, akinek Orsós tudomása szerint semmilyen kulturális előélete nincs. Jogász végzettséggel eddig minisztériumi, hivatali munkát végzett.

A New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatói helyéről, amely június 30-án üresedik meg, már a Fidesz-kormány dönt, csakúgy, mint a pozsonyi és a prágai központok igazgatói állásairól.

Az utolsó körben jó állásokat kapott még néhány alacsonyabb pozíciójú minisztériumi alkalmazott is. A New Yorkban landolt Balogh idős sofőrje például a Párizsi Magyar Intézetbe került.

Ahogy arról beszámoltunk, Hiller István távozása előtt több munkatársának kedveskedett jó állásokkal. Kabinetfőnöke, Petrák Béla Tamás a bécsi Collegium Hungaricum igazgatóhelyetteseként folytathatja munkáját, Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói székét kapta.