Sajtópereivel dicsekszik a korrupcióval vádolt Terézváros

2010.06.30. 17:01 Módosítva: 2010.06.30. 17:11
Harmincegy sajtópert nyert meg a hatodik kerületi önkormányzat, mert nem is adott el áron alul Andrássy úti palotákat és nem kötött gyanús szerződéseket mélygarázsokhoz. Verók István a baráti újságírókkal megosztotta jogi szőnyegbombázásuk eredményeit.

„Akik itt ülnek, azokkal különösebb baj nincsen, ezért választottuk önöket erre a sajtóbeszélgetésre” – nyitotta meg a hatodik kerület polgármestere azt a zártkörű beszélgetést, ahol nyertes sajtópereik sorát ismertették a megbízhatónak tartott médiák képviselőivel.

DSZZS20070222005

Verók István megelégelte, hogy a sajtó valótlanságokat állít a kerületi ingatlaneladásokról, ráadásul úgy, hogy a különböző orgánumokban megjelenő cikkek rendre ugyanazokat a hazugságokat szajkózzák: hogy a kerület korábban ingatlanhasznosítással foglalkozó MSZP-s vezetői manipulált értékbecslés alapján, jóval áron alul adtak el Andrássy úti házakat különböző magán cégeknek. Amely cégek nem sokkal később busás haszonnal továbbadták az épületeket. (A szerződések némelyikét a cikkek szerint a bíróság törvénysértőnek mondta ki.)

A lapok a tényekre fittyet hányva írták, hogy a kerület tisztázatlan körülmények közt szerződött vállalkozókkal a Hunyadi térre és a Nagymező utca alá tervezett mélygarázs építésére.

Az önkormányzat az anomáliák kiküszöbölésére megbízta a Zamecsnik, Pósfai és Társai Ügyvédi Irodát, hogy regulázzák meg a sajtót. Az iroda eredményes volt, harmincegy pert nyertek meg.

A pártsajtó: drog

A zártkörű sajtóbeszélgetésre szerencsére nem a mindenben hibát kereső mentalitás, hanem az együttműködő hangulat nyomta rá a bélyegét. A jobboldalinak tartott médiákat nem hívták meg. A sajtót a terézvárosi tévé és a kerületi újság mellett a Népszabadság, a Népszava és lapunk képviselték, noha az Index egyik cikke is szerepelt a 31-es helyreigazítási listán.

Verók István elmondta, hogy nem saját jó hírüket féltik, amikor hadat üzennek a hazugságoknak. „A nyilvánosság a társadalom immunrendszere – figyelmeztetett az alkalomra nyomtatott füzet. – Ezzel szemben a pártsajtó inkább drog.”

A polgármester megalkuvást nem ismerve kimondta, hogy a cikkek mögött a Fidesz gépezete áll. „Terézváros kísérleti terep volt, hogy csak a rosszat, csak a bajt hangsúlyozva előkészítsék a terepet a demoralizálásra, szétzilálásra.”

„Vannak határai a sajtószabadságnak is” – foglalta össze álláspontját ezek után az önkormányzat ügyvédje, dr. Árnyasi Katalin. Neki köszönhető, hogy a különböző lapoknak harmincegyszer kellett megjelentetniük, hogy nem igaz, amit az Andrássy úti paloták panamájáról (kilenc cikk), a balettintézet áron aluli eladásáról (négy cikk), a Hunyadi téri szerződésekről (hat cikk) vagy a Nagymező utcai fák indokolatlan kivágásáról (három cikk) írtak.

Millió, millió zsebbe száll

Árnyasi Katalin megemlítette, hogy mivel a lapok az ítéletek ellenére sem hajlandók jobb belátásra térni, egyes esetekben rágalmazásért, becsületsértésért is pert indítottak. Ha ezeket megnyerik, akkor a vétkesnek talált személynek akár milliókat kell fizetnie Verók István polgármesternek.

A találkozó hangulatától idegen módon kérdést tettünk fel: hány becsületsértési pert indított az önkormányzat? Továbbá hány olyan perük van, amelyek nem újságírók ellen folynak, firtattuk, emlékezve az esetre, amikor a polgármester egy Hunyadi téri civil demonstráción a „Millió, millió zsebbe száll” átiratú dalt éneklő lányt fogta perbe, becsületsértés okán. Az ügy folyamatban van.

Verók István azonban arra kért minket, hogy tartsuk be a „demokrácia szabályait”, és ne kérdezzünk Terézvárosról, ugyanis most a győztes sajtóperek a téma. Pedig még az is érdekelt minket, hogy a polgármester személyiségi jogait vajon önkormányzati pénzből védi-e az ügyvédi iroda. Választ azonban nem kaptunk, mert egyenesen a mellettünk ülő újságíró utasított minket rendre, mondván, a polgármester úr véleményéhez csatlakozva szerinte is eltértünk a csapásiránytól.

Így bennünk maradt a kérdés, hogy jelenleg hány eljárás folyik a polgármester és közeli munkatársai ellen? A találkozó mindenesetre az udvariasság és egyetértés jegyében folyhatott tovább. Egy másik meghívott újságíró előzékenyen felvetette, hogy meg kellene oldani a netes médiumok regulációját is, hiszen köztudottan ez a szegmens a legproblematikusabb.

Az újságírók megregulázásának ötlete kedvező visszhangra talált a polgármester mellett ülő Halák Lászlónál. A MÚOSZ etikai bizottságának elnöke legutóbb akkor hallatta hangját nagy nyilvánosság előtt, amikor lapunk évekkel ezelőtt egy aggályos tartalmú MSZP-kampányértekezletéről tudósított. Halák szerint ezzel ugyanis megsértettük a párt „személyiségi jogait”. Az etikai bizottság elnöke most a tapasztalataira hivatkozva azt a tanácsot adta, hogy érdemesebb személyiségi jogi pereket indítani, mert a milliós kártérítések majd jó útra térítik az újságírókat. Verók István azonban sötéten látta a jövőt: ha ilyen romlott a sajtó, akkor sajnos a társadalomra sem vár túl sok jó.