Szőcs első útja Kazahsztánba vezetett

2010.07.01. 09:48
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára a napokban a kazah-magyar kulturális és oktatási együttműködésről tárgyalt Kazahsztánban. Az erdélyi származású költő a jelek szerint komolyan gondolja, hogy Magyarországnak Nyugat-Európa helyett Ázsia felé kell nyitnia.

Szőcs Géza az Indexnek adott interjújában azt mondta, hogy "mivel nemzetünk egy óriási szellemi értékfelhalmozás tulajdonosa, amelyet a nyitottság határoz meg, tehát mivel mindig közvetítő és befogadó szerepet játszott, ennek köszönhetően úgy válhat Európa egyik legműveltebb nemzetévé, hogy közvetítő tudásközponttá válhasson Ázsia fele". Szőcs ezért Türkmenisztán, Kazahsztán és az üzbégek felé nyitna, valamint szeretné elindítani a Julianus barát programot, ami a magyarság eredetét genetikailag kutatná .

03

A kulturális terület új vezetője Kazahsztánban az EBESZ toleranciát elősegítő és diszkriminációellenes konferenciáján vett részt, ahol Kul-Muhammed Muhtar kulturális és Tujmebajev Zsanszeit oktatási miniszterrel arról tárgyalt, hogy a két ország mielőbb írja alá az új kulturális és oktatási munkatervet. A kazah kormány tagjai támogatták a javaslatot, mivel szerintük ez elősegíti a magyar és kazah kulturális és tudományos értékek megjelenítését egymás országaiban, különösen a 2011-es magyar Európai Uniós elnökség idején. Hogy pontosan miről szólna ez a munkaterv, nem tudni, mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közleményében erről nem esett szó.

A június 28. és 30. között Asztanában, Kazahsztán fővárosában tartott konferencián az amerikai küldöttség kezdeményezésére Szőcs Géza megbeszélést folytatott Hannah Rosenthallal, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmusellenes különleges megbízottjával is.