A zárolások miatt megszűnhetnek az alternatív színházak

2010.07.19. 15:04 Módosítva: 2010.07.19. 15:05
Kétezer művész sorsa vált bizonytalanná, mivel a kulturális államtitkárság nem hirdeti ki a működésüket biztosító pályázat eredményét. Nemzetközileg is elismert társulatok fejezhetik be működésüket.

Az alternatív színházaknak június 14-én kellett volna értesülniük arról, hogy mekkora támogatást kapnak 2010-re, de egy hónappal a határidő után is teljes a csönd. A minisztérium a januárban elfogadott színházi törvény rendelkezései ellenére sem kommunikál a támogatásokról, miközben az állandó játszóhellyel nem rendelkező színházak léte került veszélybe.

Ezek a társulatok ugyanis minimális büdzséből dolgoznak, amelyhez önkormányzatok nem járulnak hozzá. A jegybevételeken túl – amelyek nem jelentősek -, működésüket az egykori OKM által kiírt pályázatból fedezték, mondta el az Indexnek Simor Ágnes, a Tűzraktér egyik vezetője. Az alternatív színházak a várt támogatás reményében az év első felében jellemzően kölcsönöket vesznek fel, vagy tartalékaikat élik fel, hogy aztán a júliusban postázott pénz birtokában kerüljenek egyenesbe.

Ezt a rendszert borította most a kultúrát az OKM-től öröklő Nemzeti Erőforrások Minisztériumának hallagtása. A bizonytalanság 108 szervezetet, összesen 2000 művészt és művészeti munkatársat érint, tájékoztattak a színházasok. A szféra évi 6000 előadást tart, mintegy 1,2 millió nézőnek. Nehéz helyzetbe került például a Bozsik Yvette Társulat, a Frenák Pál Társulat, a Szegedi MASZK, a Merlin, a Mu Színház, a Pintér Béla Társulata, a Szegedi Kortárs Balett, a Szkéné, a Tűzraktér és a Zsámbéki Színház is.

Simor Ágnes elmondta, hogy Bozsik Yvette ideiglenesen feloszlatta társulatát, Frenák Pál pedig fellépéseket mondott le. Az alternatív színházasok szervezetei, a Befogadó Színházak Társulása, a Független Színházak Szövetsége és a Magyar Táncművészek Szövetsége levelet írt a minisztériumnak, de választ egyelőre nem kaptak.

A kultúráért felelős államtitkárt, Szőcs Gézát nekünk sem sikerült elérnünk, mivel csütörtökig külföldön tartózkodik. Az azonban tudható, hogy kormányzati döntés értelmében minden tárcánál zárolták a pályázati pénzek kifizetését. Információink szerint az viszont az egyes államtitkárokra volt bízva, hogy az előirányzott összeget melyik területen spórolják meg.

A zárolások nem érintik a többi előadó szervezetet, amelyeket a színházi törvény az I-V. kategóriába sorol, és önkormányzati forrásból támogatja. A VI-os kategóriába tartoznak a független színházak: itt az egyik fő kritérium, hogy több mint két éve működjenek.