Becsomagolták a nácinak tartott szlovák szobrot

2010.07.20. 14:40 Módosítva: 2010.07.20. 14:58
Szvatopluk szobrát egy hónapja avatta fel Robert Fico. Az állampárti szobrász lovasszobra a szlovák nácik jelképét hordozza pajzsán, állítják kritikusai.

Kartonpapírba csomagolták egy éjjel az aggályosnak tartott Szvatopluk-szobrot Szlovákiában. Az UM! civil csoportosulás keddre virradó éjjel másztak be a pozsonyi várba, hogy tiltakozásuk jeléül eltüntessék a nagymorva fejdelem szobrát, számolt be a Bumm.sk hírportál.

A szobrot még Robert Ficó avatta fel júniusban. A 8 méteres Szvatopluk-szobor kezében olyan pajzsot tart, melyen egy egyenlő szárú kettős kereszt látható, ez pedig teljesen megegyezik a Hlinka Gárda jelképével. Ezt 1938 óta használták, és szándékosan Hitler pártjának jelképe – horogkereszt egy körben – mintájára készült. Vrtel szerint a magyar Nyilaskeresztes Párt jelvénye is hasonlóképpen jött létre. A szakértő a portállal közölte, erre Ivan Gapšarovič államfőt, Robert Fico kormányfőt és Pavol Paška házelnököt is, de ez nem befolyásolta az avatást.

Az alkotást Ján Kulich szobrászművész készítette, aki a kommunista rendszerben a párt udvari művésze volt, írja a lap. A szoboravatón húsz művész szeretett volna tiltakozni személye ellen, vörös zászlókkal, kommunista jelképekkel vonultak a pozsonyi várhoz, ám nem engedték be őket az ünnepségre. Szvatopluk pozsonyi szobrát azért is bírálták, mert történészek szerint semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a nagymorva fejedelemnek bármi köze lett volna a pozsonyi régióhoz.

A civil szervezet a szobor pajzsán látható kettős kereszt miatt hirdetett akciót. Az aktivisták szerint a Hlinka-gárda kettős keresztje, mely Szvatopluk pajzsán látható, törvénysértő. További jogi lépéseket fontolgatnak, és addig folytatják a tiltakozásokat és akciókat, míg el nem távolítják a szobrot a vár elől.