A Rádió C nyerte a 88,8-as non-profit frekvenciát

2001.03.06. 17:14
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) keddi döntésének értelmében a Rádió C nyerte el a 88,8 MHz-es non-profit frekvenciára kiírt pályázatot. Az első hazai roma rádió mellett a Tilos Rádió, a Yes Rádió és a Mária Rádió is versenyzett a nem nyereségérdekelt frekvenciáért.
A Rádió C egy hónapos, ideiglenes sugárzási joga március 11-én jár le a 88,8 MHz-es frekvencián, ezt követően csak az új szerződés megkötésekor indulhat ismét az adás. Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője az Indexnek elmondta, hogy az előreláthatólag 2-3 hónapos jogi procedúra alatt megindul a képzés és az elmúlt egy hónap tapasztalatainak feldolgozása. "Újraépítjük a rádiót és új műsorokat is tervezünk indítani" - nyilatkozta Kerényi.

Rozgonyi Zoltán, a Tilos Rádiót üzemeltető Tilos Kulturális Alapítvány ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy törvényes eszközökkel újra megpróbálnak frekvenciát szerezni. "Elképzelhetőnek tartom, hogy egy másik rádióhoz bekéredzkedjünk, de valószínű, hogy frekvenciakutatást fogunk inkább végeztetni" - mondta Rozgonyi.

Tímár János, az ORTT szabad demokraták által delegált tagja az Indexnek elmondta, hogy a döntés kis többséggel született.

A frekvenciakutatásról
A frekvenciakutatást 1-2 millió forintért végzik el az erre szakosodott cégek, melyek az eredményt megküldik a Frekvenciagazdálkodási Intézetnek. A talált frekvencián elvégzett vizsgálatok után az ORTT-nek nyilvános pályázat keretében kell meghirdetnie a frekvencia hasznosítását.

A frekvencia-kutatást vegző társaság nem kapja meg automatikusan az általa megtalált frekvenciát, a törvény csupán azt írja elő, hogy a nagyobb ajánlatot tevő pályázó részére előny alkalmazható. (Non-profit frekvencia esetében az 'ajánlat' eddig még nem tisztázott fogalom.)