Nem gigarendezvényekkel adják el Magyarországot

2006.11.09. 13:46
Új támogatási programok bevezetésével és a magánszféra bevonásával szeretné átalakítani az OKM a németországi magyar évadot, a felelősök szerint ugyanis nem célszerű óriási költségvetésű rendezvényeket szervezni a magyar kultúra megismertetése érdekében.

Könnyű volt rákapcsolódni

Méhes Márton, a németországi magyar évad (Ungarischer Akzent) kurátora nagyon sikeresnek könyveli el a 2006-os évet. Elsősorban azért, mert nem csak önerőből sikerült tető alá hozni a rendhagyó módon két éven át tartó rendezvényt. "A 2006/2007-es évad abból a szempontból volt újszerű, hogy megtaláltuk azokat a már működő alapítványokat - ilyen például a Kulturstiftung des Bundes - amelyeknek az ez évi programjuk Magyarországra fókuszált, és ezekre mi nagyon jól rá tudtunk kapcsolódni. Ilyen volt az október végén megtartott Esseni Lichtwochen is, ahol megpróbálhattuk volna meggyőzni az essenieket, hogy nagyon szeretnénk idén mi vendégeskedni a fesztiválon, de úgy azért mégis könnyebb volt elnyerni ezt a címet, hogy idén köztudottan magyar évad van Németországban." - mondta a kurátor.

Méhes szerint a nagy volumenű, óriási költségvetésű fesztiválok ideje egyébként is lejárt. "Nem annyira célszerű hatalmas kiadású megafesztiválokat szervezni, sokkal inkább a kooperációt kell erőltetni a fogadó országban, és közös erővel erősíteni a kulturális kapcsolatokat. Ennek ellenére az, hogy magyar évad van, óriási előnyt jelent az ilyen közös programok szervezésében."

Hosszútávú elképzelések

Az idei sikerek ellenére az OKM célja, hogy a két ország közötti kulturális kapcsolatokat hosszútávon is erősítse. "Akkor lennék boldog, ha 2010-ben is életben lennének meg olyan kezdeményezések, amikre azt lehet mondani, hogy ezek bizony a 2006/2007-es magyar évad során kezdődtek el. Ezért jövőre indul egy közös német-magyar kulturális menedzserképzés, amelyben a minisztérium katalizátori szerepet játszik a kezdeti fázisban, és olyan forrásokat próbál felkutatni, amelyek hosszútávon éltetni tudják. Az igazi siker az lenne, ha létre tudnánk hozni egy Artist in Residence programot, hogy ne csak a magyar művészek menjenek Németországa alkotni, hanem hozzánk is jöjjenek a németek."

A 2007-es év további csúcspontjai

Baden-Württemberg: Kultúra és innováció - kreatív Magyarország: Kempelen-kiállítás Karlsruhéban)

Thüringia: Szent Erzsébet Év: zenei fesztiválok pl. Weimarban és Rudolstadtban)

Schleswig-Holstein/Hamburg: Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál

Észak-Rajna-Vesztfália: Európa Kulturális Fővárosa 2010 - Pécs és Essen

Berlin: A Collegium Hungaricum új épületének átadása