Alföldi már a Nemzetiben dolgozik

2008.01.21. 13:21
A társulat tagjaival február végén, március elején közlik, igényt tartanak-e a munkájukra a következő évadban. A Bárkában tartani akarják az üzemi hőfokot.

Megkezdte a munkát a Nemzeti Színházban is Alföldi Róbert, az intézmény július 1-jével kinevezett igazgatója, aki hétfőn Seress Zoltánnal, Bárka Színházbeli utódjával közös tájékoztatón beszélt terveiről Budapesten.

Alföldi Róbert kiemelte: a színházi szokásnak megfelelően február végén, március elején közlik a társulatok tagjaival, igényt tartanak-e a munkájukra a következő évadban, és március végéig a színészek is jelzik, szeretnének-e maradni. "Ez meg fog történni" a Nemzeti Színházban is - tette hozzá, megerősítve, hogy mindenkivel személyesen szeretne beszélni erről. Hangsúlyozta, hogy a március 1-jével a Bárka élére kinevezett Seress Zoltánnal éppoly jó a kapcsolata, mint a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójával, Jordán Tamással. Arra a kérdésre, milyen szerződés alapján dolgozik az "átmeneti időben", vagyis július 1-jéig a Nemzeti Színházban, valószínűsítette, hogy valamiféle megbízási szerződésben rögzítik, milyen jogkörrel van ott jelen.

"A Nemzeti Színházban én úgy kapok megbízást Jordán Tamástól, hogy normális, teljes, mindenféle jogkörrel felruházva tudjak működni június 30-ig is" - mondta Alföldi Róbert. Hozzátette ugyanakkor: ez nem poszt kérdése, elkezdett a Nemzeti Színházban is "működni", ezért olyan fontos, hogy legyen egy hivatalos, kvázi megbízási papír, ami pontosan rögzíti azt, milyen jogkörrel van ott.

Jordán Tamás az MTI-nek telefonon azt mondta, hogy erről (megbízási papírról) nincsen szó, és jogilag sem biztos, hogy megfelelő ez a megoldás. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy a fenntartó így látja majd helyesnek. Hangsúlyozta, hogy ebben nem dönthet a fenntartó instrukciója nélkül, ez a felügyelő bizottság és a nemzeti vagyonkezelő hatáskörébe tartozik.

Jordán Tamás tájékoztatása szerint minden olyan szerződéshez, amely június 30. utáni érvényű, beleértve a színészek szerződését is, lesz egy melléklet. Ezeken szerepel majd Alföldi Róbert, a július 1-jével hivatalba lépő igazgató egyetértő aláírása.

Alföldi Róbert a hétfői eseményen kiemelte: amikor elhatározta, hogy pályázik a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára, a legfontosabb az volt, hogy előtte megbeszéljék, mi legyen a Bárka Színházzal.

A színművész-igazgató hangsúlyozta: a Bárka az elmúlt két évben visszakerült a budapesti vérkeringésbe, ezért fontos volt, hogy olyasvalaki vegye át a színház irányítását, aki tudja, mi történt ott az elmúlt időszakban, és akiben a társulat is "nagyjából megbízik". Alföldi Róbert szerint Seress Zoltán bizonyos értelemben folytatja, amit ő elkezdett, bár biztosan valamilyen más művészi arculatot fog megjeleníteni.

Kitért arra, hogy a mostani évadban még két darabot rendezett volna Bárka Színházban, ezek közül csak az egyik valósul meg: a Don Carlos című Schiller-darab bemutatóját februárra tervezik, elmarad ugyanakkor Kacsóh Pongrác János Vitéz című előadásának júniusra jelzett premierje. Az utóbbi változásnak azonban nem az "itt is - ott is" helyzet, a "budapesti társasjáték" az oka - mondta, de az indokokról még nem kívánt nyilatkozni.

Seress Zoltán megnyugtatónak nevezte, hogy a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete január 16-án egyhangú döntéssel szavazott neki bizalmat.

Kiemelte, hogy a Bárka társulata az elmúlt két évben "összeérett", mostanra "elhagyta a pubertáskort" és a felnőttkorba lépett, lehet terhelni, lehet minőségi munkát végezni. Véleménye szerint az eddigi "üzemi hőfokot, fordulatszámot" mindenképpen tartani kell. Fontosnak nevezte, hogy ne csak a Bárka Színház utazzon külföldre vendégjátékra, hanem ez "visszafelé" is megvalósuljon. Mint mondta, bizonyos esetekben jó lenne, ha a Nemzeti Színház és a Bárka Színház "összetalálkozna", együttműködne, konkrét ötletekről azonban egyelőre nem nyilatkozott. Egyetértett Alföldi Róberttel a zenés darabok megjelenítésében, rámutatva arra: nem kell versenyezni sem az operettszínházzal, sem más zenés színházzal, "másfajta zenés stílust kell megcélozni".

"Nekem az a sztár, aki jó színész" - válaszolta Seress Zoltán arra a gyakori megjegyzésre, amely szerint nincs a Bárka társulatában sztár. Szólt arról is, hogy szeretne kortárs szerzőket felkérni színdarabok írására, külföldi rendezőket meghívni. Seress Zoltán úgy látja, az önkormányzati előterjesztésben szereplő költségvetési összeg garantált, mint ahogy az is, hogy a jelenlegi tulajdoni konstrukciót nem változtatják meg. Alföldi Róbert kérdésre válaszolva hozzátette: az előterjesztésben az az összeg szerepel, amelyet az önkormányzat, a színház többségi tulajdonosa két évvel ezelőtt öt évre előre garantált a Bárka Színház számára. Ez tavalyelőtt 60 millió volt, tavaly 62 millió, az idén pedig 64 millió forint. A VIII. kerületi önkormányzat vállalta, hogy 60 millió forintról indulva évente 2 millió forinttal növeli a forrásokat.

Arra a kérdésre, mikor jelenik meg a Bárka új arculata, Seress Zoltán azt mondta: négy darab biztosan "átmegy" a következő szezonba, ily módon Alföldi Róbert is "átmegy" a jövő évadba. Arra vonatkozóan egyelőre nem tudott nyilatkozni, marad-e az épületben a jövőben a Maladype Színház.