Ronda, meleg náci kém volt az angol beteg

2004.05.21. 14:13
Az Oscar-díjas filmből ismert Almásy gróf nem volt sármos és a nőkért sem rajongott. Ráadásul két lúzer náci kémnek segített Kairóba jutni, akiket bordélyházi kicsapongásaik buktattak le.
Almásy gróf nemes arcélét a lobogó fehér ruhába öltözött hölgy felé fordítja, majd ahogy erősödik a szél, összehúzza szemét, és a végtelen sivatag szépségére gondol.

A képből, amely az Angol beteg című film nyomán rajzolódik ki a magyar arisztokratáról, egyedül a sivatag és a szél fedi a valóságot, állítja az Independent. Almásy gróf a most nyilvánosságra hozott angol titkosszolgálati dokumentumok szerint ugyanis nem volt egy kimondott Ralph Fiennes. A sármosnak mondott színésszel szemben Almásy az MI5 aktáiban "nagyon csúnya, rosszul öltözött, lógóorrú, idegesen rángó szemű" emberként szerepel.

A valóság más volt
A valóság más volt
Egy hamarosan megjelenő könyv a gróf szerelmi sikereit is kétségbe vonja, azt állítva, a szívtipró valójában homoszexuális volt.

Az már csak hab a tortán, hogy a Szahara vándora nem kényszerből, szerelme megmentése végett működött együtt a náci titkosszolgálatokkal, hanem állítólag meggyőződésből.

Német kémekkel a Szaharában

A dehonesztáló tények mellett az Egyesült Királyság Nemzeti Archívumának most nyilvánosságra hozott dokumentumai izgalmas részletekkel szolgálnak Almásy legveszélyesebb küldetéséről is. Az Operation Salaam fedőnevű 1942-es akcióban a gróf két ügynököt juttatott át a frontvonalakon, a brit fennhatóság alatt álló Kairóba.

Almásy a második világháború előtti sivatagi felfedezései révén került a náci titkosszolgálat látókörébe. A kalandok során a gróf olyan helyismeretre és túlélési tapasztalatokra tett szert, hogy a németek bíztak benne, - Rommel sikereit erősítendő - képes lesz kémeket is eljuttani az ellenséges vonalak mögé.

A terv sikerült, a két ügynököt az angolok azonban később elfogták. Kihallgatásuk során derült ki, hogy a gróf közel sem volt ura a helyzetnek, többször eltévedtek a Szaharában, és a vállalkozás kis híján tragédiába torkollott.

"Amikor megérkeztek Gelf Kebirhez (egy ókorból származó barlangrendszerhez a Líbiai sivatagban) Almásy elvesztette a nyomot. A helyzet válságosra fordult, különösen, hogy nem maradt elég üzemanyaguk a visszaforduláshoz. Végül mégis ráleltek Almásy 1932-es expedíciójának csapására, de útjuk ezután sem volt nehézségektől mentes" - írta az MI5 jelentése.

A német konvoj a sivatagban hagyta hat járművük egyikét, és később is csak az elhagyott brit teharautók benzin- és vízkészletei segítségével értek célba. A célt végül két autóval érték el, és Almásy ezek segítségével jutott vissza német területre.

Nagyon csúnya

Az angol titkosszolgálati jelentések egyébként a következőképpen jellemzik a magyar nemest: "Sovány. Haja szőke, egyik oldalon elválasztva. Ovális fejű, magas homlokú. Vékony, hosszú orr. Megjelenés: csúnya, de intelligens."

Egy másik irat élesebben fogalmaz: "Rosszul öltözött. Görnyedten jár. Nagyon csúnya. Ideges szemrángás jellemzi".

Az akcióban azonban nem Almásy volt a gyenge láncszem, hanem a két ügynök, akik a dokumentumok alapján igazi lúzerek voltak. A félig egyiptomi Johann Eppler, és az ugandai Texas Oil Company-nál dolgozó Heinrich Sandstede sorscsapások lehettek az út során a gróf számára. Vesztüket is elbizakodottsággal párosuló ügyetlenségük és kicsapongásaik okozták.

Titkosügynökök a bordélyházban

A két ügynök ugyanis megrészegedett az akciójukhoz biztosított nagymennyiségű készpénztől. Első kairói éjszakájukat, a megérkezés örömére, egy bordélyházban töltötték, majd kerestek egy állandó szállást, ami történetesen szintén egy bordélyház volt.

Nem sikerült viszont elérniük a német kapcsolatukat, mivel őt akkor már rég elfogta a brit titkosszolgálat. Így érthető, ha a kémek idejük jó részét italozással és prostituáltakkal töltötték.

Vesztüket mégsem ez, hanem megcsappant pénzük okozta. A két ügynököt akkor kapcsolták le, amikor már napok óta kerestek valakit, aki segít nekik felvenni a kapcsolatot Rommellel, hogy pénzt szerezzenek kairói küldetésük további támogatásához.

Kevésbé kalandosan végződött Almásy László története. Az Oscar-díjas filmmel ellentétben nem egy olasz vidéki házban lelte halálát, hanem 1952-ben Budapesten, miután náci kollaboránsként meghurcolták.