Tizenöt éve utalgatnak pénzt a Tragédia-rajzfilmre

2004.12.21. 12:23
A Nemzeti Kulturális Alap egyik kurátorának cége kapta az alap által elosztott, az animációs filmek támogatására szánt pénzkeret közel 60 százalékát. A Kecskemétfilm Kft. az idei második félév 30 millió forintos keretéből összesen 17 millió forintot kapott.

A Kecskemétfilm és az idén a Pannónia Filmstúdió utódjaként megjelent MA-RA Kft. tarolt a Nemzeti Kulturális Alap animációs filmek támogatására kiírt pályázatán. A 30 millió forintos keretből a két cég négy filmtervére ítéltek oda 27 millió forintot.

Ötből négy

A nemrégiben közzétett döntés szerint a teljes keretet összesen öt pályázó között osztotta fel az NKA filmes kollégiuma. A Jókedvű örmény lány temetésére és a Kőszívű király című filmekre a Kecskemétfilm összesen 17 milliót kapott. A kuratórium tagja egyébként Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője is. Az NKA honlapján közzétett eredmények között jelzik is, hogy a kollégiumi tag érdekeltsége miatt - "az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt".

Folyamatos Tragédia-finanszírozás

Több mint a felét viszik
A Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (Manifeszt) épp novemberben juttatott el egy levelet a Magyar Mozgókép Közalapítvány vezetőjének, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a szervezet rendszeresen az egykori alapítók érdekeltségi körébe tartozó cégeknek ítéli a pályázatok során elnyerhető összegek legnagyobb részét. Mint írják, ma az animációsfilmes szakmában már nincsenek ugyan nagy cégek, mégis két vállalkozás viszi el a támogatások többségét. A Pannónia Kft. és a Kecskemétfilm Kft. 1999 után együttesen 55,8 százalékot, a 20 millió forintnál nagyobb támogatások esetében pedig több mint 75 százalékot nyertek el az animációs alapból. 2004-ben például a felosztható keretek 37.5 százalékát a Pannónia vezetőinek cégei által tulajdonolt MA-Ra Kft-nek juttatta.

A Jankovics Marcell nevével fémjelzett MA-RA Kft.-nek összesen 10 millió forintot ítélt meg a kuratórium. Az összeg felét maga Jankovics veheti fel a 15 éve elkezdett Ember tragédiája produkciójának újabb, XI. színének elkészítésére. Jankovics már 1989-ben belekezdett a rajzfilmfolyamba, de saját bevallása szerint még legalább 100 millió forint hiányzik a befejezéséhez. Jankovics az elmúlt években még a Pannónia Filmstúdió nevében kapott költségvetési dotációt az Ember tragédiájára, az állami tulajdonú Pannónia helyett azonban újabban a filmstúdió vezetőjének érdekeltségébe tartozó magáncég, a MA-RA Kft. lett a gyártó. Jankovics az idén nyáron már a Magyar Mozgókép Közalapítványtól is kapott 30 milliót a Tragédia rajzos változatának munkálataira.

Második körbe kerületek

Kozma Károly, a kollégium elnöke azt mondta, hogy a most kiosztott állami támogatásra csak az a kör tudott pályázni, amely sikeresen részt vett az NKA korábbi forgatókönyv-pályázatán. Kozma Károly az Index kérdésére leszögezte, bár nincs otthon az animációs szakma belső vitáiban, előtte is ismertek azok a kritikák, amelyek szerint a két cég dominanciája jellemzi az állami pénzek elosztását. A filmes szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az NKA esetében az elsőkörös eredmények szabták meg, hogy kik vehettek részt a közalapítvány idei II. félévi pályázatán.