Kiürítenék a Benczúr Házat is

2008.03.07. 12:24
Költözniük kell a hatodik kerület kultúrközpontjából, a Benczúr Házból az ott működő intézményeknek. A Magyar Posta a másik két tulajdonos belegyezése nélkül szólította fel költözésre a művelődési házat, a zeneiskolát és a könyvtárat.

A Magyar Posta Zrt. ősszel levélben szólította fel a Benczúr Házban működő intézményeket, hogy idén július 30-ig ki kell költözniük az épületből. A Postás Művelődési Központnak, a Központi Könyvtárnak és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Jazz Zeneművészeti Szakközépiskolának tehát új helyet kell keresnie.

A Benczúr utca 27. alatt található Benczúr Házat a Postai és Távközlési Közhasznú Művelődési Alapítvány üzemelteti, amit három tulajdonos hozott létre. Így a Postán kívül a Magyar Telekom Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt. belegyezése is szükséges lenne ahhoz, hogy az épület sorsáról bármilyen döntés születhessen. A legutóbbi tárgyalásokon világossá vált azonban, hogy a három tulajdonos továbbra sincs közös véleményen.

A Posta képviselője kérdésünkre tagadta az épület eladásának szándékát. Ennek ellenére a 2008-as évre csak féléves működésre elegendő pénzt juttatott a Benczúr Háznak, és a költözésre való felszólító levelet is egyedül írta alá. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az épület sorsa a művelődési ház kiköltözése után, szintén nem kaptunk választ.

A Benczúr Ház tulajdonosai közül mára a Posta vált az egyetlen anyagi támogatóvá. A másik kettő, a Magyar Telekom 2002-ben, még Matáv néven, az Antenna Hungária pedig 2005-ben vonta meg az anyagi juttatást. A művelődési ház leginkább a Matávtól kapott 60-70 millió forint kiesését érezte meg.

A Magyar Telekom egyik munkatársa beszámolt arról, hogy javasolták egy független szakértő felkérését, akinek több megoldást is ki kellene dolgoznia a Benczúr Ház ügyében, ezzel közelebb hozva a három alapító nézetét. Ezt azonban a Posta nem tartotta szükségesnek. Az Antenna Hungária azonban szintén szeretne közös megegyezésre jutni a másik két alapító-tulajdonossal.

Az Andrássy úti paloták stílusában épült, több mint száz éves Benczúr Ház már a harmincas évektől kulturális programoknak adott otthont. A Posta ekkor hozta létre és helyezte el itt a Postás Zene- és Kultúregyesületet. Itt található a magas színvonalú és szintén közel százéves múlttal rendelkező Erkel Ferenc Zeneiskola, a könyvtár és a számtalan zenei stílust felvonultató Benczúr Klub is. Étterem és kávézó is működik itt.