Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Miniszter lesz Brazíliában a Grammy-díjas zenész

2002.12.18. 16:27
A szalsza és a dzsessz forradalmára a brazil kulturális tárca élén népszerűsíti Bob Marley zenekarával, a Pink Floyddal és Rod Stewarttal kikristályosított életfilozófiáját.
Gilberto Gil, az egykori katonai kormányzat által bebörtönzött brazil zenész elfogadta a megválasztott elnök, Luiz Inacio Lula da Silva felkérését a kulturális miniszteri posztra.

A hatvanéves miniszter-jelölt karrierje a Tropicalia mozgalom harcosaként indult. Mozgalmár társaival együtt dzsesszet kevertek szalszával, szambával és bosszanovával, illegalitásban. Gil dolgozott Bob Marley zenekarával, a Wailers-szel is. A zenészt Brazília legnagyobb sztárjaként tartják számon. 1998 ban Quanta Ao Vivo című albumáért megkapta a legjobb világzenei anyagnak járó Grammy-díjat is.

Gil jelenleg annak a Zöld Pártnak a legbefolyásosabb embere, amelyik az októberben választásokat nyert Munkáspárttal januárban alakíthat majd kormányt.

A jövőbeni miniszter egyelőre nem állt elő konkrét programmal. "Első feladatom, hogy befelé, majd kifelé figyeljek" - kötelezte el magát a holisztikus államigazgatás mellett Gilberto Gil. Az egykor a Pink Floyddal, a Yes-szel és Rod Stewarttal is fellépő zenész minisztersége idején sem kíván felhagyni a játékkal. "Hétfőtől péntekig dolgozom majd a minisztériumban, a hétvégén pedig nyugodtan folytathatom a fellépéseket" - számolt be formálódó terveiről Gil, aki zenéje mellett fekete polgárjogi harcosként is közismert Brazília szerte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.