Miniszter lesz Brazíliában a Grammy-díjas zenész

2002.12.18. 16:27
A szalsza és a dzsessz forradalmára a brazil kulturális tárca élén népszerűsíti Bob Marley zenekarával, a Pink Floyddal és Rod Stewarttal kikristályosított életfilozófiáját.
Gilberto Gil, az egykori katonai kormányzat által bebörtönzött brazil zenész elfogadta a megválasztott elnök, Luiz Inacio Lula da Silva felkérését a kulturális miniszteri posztra.

A hatvanéves miniszter-jelölt karrierje a Tropicalia mozgalom harcosaként indult. Mozgalmár társaival együtt dzsesszet kevertek szalszával, szambával és bosszanovával, illegalitásban. Gil dolgozott Bob Marley zenekarával, a Wailers-szel is. A zenészt Brazília legnagyobb sztárjaként tartják számon. 1998 ban Quanta Ao Vivo című albumáért megkapta a legjobb világzenei anyagnak járó Grammy-díjat is.

Gil jelenleg annak a Zöld Pártnak a legbefolyásosabb embere, amelyik az októberben választásokat nyert Munkáspárttal januárban alakíthat majd kormányt.

A jövőbeni miniszter egyelőre nem állt elő konkrét programmal. "Első feladatom, hogy befelé, majd kifelé figyeljek" - kötelezte el magát a holisztikus államigazgatás mellett Gilberto Gil. Az egykor a Pink Floyddal, a Yes-szel és Rod Stewarttal is fellépő zenész minisztersége idején sem kíván felhagyni a játékkal. "Hétfőtől péntekig dolgozom majd a minisztériumban, a hétvégén pedig nyugodtan folytathatom a fellépéseket" - számolt be formálódó terveiről Gil, aki zenéje mellett fekete polgárjogi harcosként is közismert Brazília szerte.