A Buena Vista nem veheti át a Grammyt

2004.02.06. 17:20
Az idős kubai zenészek veszélyesek Amerikára, ezért nem utazhatnak a Los Angeles-i Grammy-gálára.
#alt#Nem kaptak amerikai vízumot a Grammy díjátadójára meghívott kubai művészek, adta hírül a Yahoo. A kubai hivatalok tiltakoztak a Bush-adminisztráció szigorúsága ellen, felvetve a kérdést: milyen veszélyt jelentenek az országra az idősödő zenészek?

Az öt kubai a legjobb latinzenei album kategória jelöltje. Köztük van a Buena Vista Social Club 77 éves tagja, Ibrahim Ferrer, a 75 éves zongorista, Guillermo Rubalcaba, Barbarito Torres és Amadito Valdes is.

"Nem vagyok terrorista. Sosem tennék olyasmiket. Zenész vagyok, akit mindig örömmel fogadott az amerikai közönség" - mondta Ferrer, akit Wim Wenders filmjének és Ry Cooder albumának köszönhetően fedeztek fel újra a zenerajongók.

Fidel Castro kormányának hivatalnokai elmondták, az amerikai bevándorlási hivatal biztonsági okokra hivatkozva utasította el a zenészek vizumkérelmét.

"Hogyan lehetnek veszélyesek e kedves öregurak?" - tárta szét kezeit Abel Acosta, a kubai zenei intézet vezetője.

Veszélyes elemek

#alt#Egy Havannában székelő amerikai diplomata szerint a döntés hátterében az az elnöki irat áll, amely lehetővé teszi az elbíráló hivatal számára, hogy saját hatáskörében hozzon döntést az államra veszélyes elemekről. Washington négy évtizede tartja életben a Kuba ellen hozott gazdasági és utazási szankciókat. A Bush-kormány azonban csak erősített a korlátozásokon, kiegészítve azokat kulturális korlátozásokkal is.

Acosta szerint a rendhagyóan szigorú döntés mögött egyszerű politikai okok húzódnak: Bush Florida választóit szeretné meggyőzni cowboyos keménységéről. "Mindnyájan tudjuk, hogy a döntés a miami kubai menekültmaffiának szóló gesztus" - mutatta meg politikai elemző énjét a zenei intézet vezetője.

Az egyetlen szerencsés kubai zenész a legjobb latin dzsezz album kategóriában nevezett Chucho Valdes zongoravirtuóz, aki személyesen lehet jelen a 46. Grammy-díj gáláján. De valószínűleg mégsem megy el. Valdes, aki már három Grammy-t nyert, európai turnéján azt nyilatkozta, amennyiben zenésztársai nem vehetnek részt a díjátadón, ő maga is távol marad.