Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Tarantino és Superman javítaná az izraeliek hangulatát

2003.09.23. 13:29
Izrael hollywoodi celebrityket próbál magához édesgetni, hogy látogatásukkal javítsanak az ország közhangulatán. Az izraeli ötletgazda már Whitney Houstont és Quentin Tarantinot is vendégül látta az országban.
A zsidó állam Los Angeles-i konzulátusa először Christopher Reevet, a hajdani Supermant invitálta meg Izraelbe. Yuval Rotem, a konzul elmondta: "A hírességek a szolidaritást fejezik ki, azt, hogy együtt éreznek az izraeliekkel."

Mr Rotemnek akkor ötlött eszébe a dolog, amikor Oliver Stone filmrendező három napot töltött a palesztin vezetővel, Yasser Arafattal még 16 hónappal ezelőtt.

Nem vagytok egyedül!

"Ha valaki 24 vagy 48 órán keresztül képes javítani a közhangulaton, nagyon nagy támogatás lenne az izraeli nép számára" - magyarázta Rotem, aki nem azt várja, hogy a sztárok támogassák az izraeli kormány politikájához. A palesztin terrortól meggyötört lakosságnak szeretné azt az üzenetet sugározni, hogy "nem vagytok egyedül".

Reeve látogatása után olyan sztárok tették tiszteletüket a térségben, mint a filmrendező Quentin Tarantino; Lawrence Bender, producer és Whitney Houston énekesnő is.

Roadshow Izrael

Bender, a Ponyvaregény producere júniusban Izraelben és Egyiptomban "turnézott"; izraeli tisztviselőkkel, a palesztin miniszterelnökkel, Mahmoud Abbas-szal és Mubarak egyiptomi elnökkel is találkozott.

"Azt hiszem, az izraeliek élvezik, hogy hollywoodi hírességekkel találkozhatnak" - vélekedett Bender. "Nyilvánvalóan szenvednek a palesztinok is, de az embereknek meg kell érteniük, hogy Izraelnek is segítségre van szüksége."

Izrael nyilvános támogatása Hollywoodban viszonylag ritka, hiszen a sztárok inkább szemérmesen elhatárolódnak a keleti krízistől. Ennek ellenére Josh Molina, Az elnök emberei (West Wing) című politikai sorozat szereplője szerint a színészeknek beszélniük kéne gondolataikról, arról, hogyan látják a helyzetet. Andrea King, a Szex és New York forgatókönyvírója is egyetért azzal, miszerint az izraeli nép támogatása nem jelenti feltétlenül a kormány döntéseinek támogatását.

Hollywoodban élő izraeli diplomaták elmondták, hogy pénzügyi alapot fognak biztosítani a celebrityk izraeli kiruccanásaihoz.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.