Halálos fenyegetések a csoki-Jézus alkotójának

2007.04.03. 09:29
Hatalmas felháborodást keltett a katolikus hívők körében az az életnagyságú, csokoládéból készült Jézus-szobor, amit egy olasz származású amerikai szobrász, Cosimo Cavallaro alkotott. A felhördülés oka nem csak a szokatlan alapanyag, hanem az is, hogy a szobor leplezetlenül ábrázolja Jézus férfiasságát. Az alkotót többen halálosan megfenyegették.

Csütörtök óta emailekkel és telefonhívásokkal bombázzák azt a New York-i galériát, amely ki akart állítani egy sokak szerint megbotránkoztató, Jézust teljesen meztelenül ábrázoló csokoládészobrot. Az üzenetek között több halálos fenyegetést is címeztek a szobrot megalkotó művésznek.

Csoki-Mohamed bezzeg nincs


A 180 centiméteres szobor, amely teljesen meztelenül, kitárt karokkal ábrázolja Jézust, hétfőtől lett volna látható a manhattani Lab Galeryben. A mű bemutatásának éppen a húsvét előtti nagyhétre, a katolikus egyház életének egyik legfontosabb időszakára való időzítése óriási felháborodást keltett. A New York-i galéria azután lépett vissza a kiállítástól, hogy egy amerikai katolikus csoport bojkottal fenyegetőzött. Szóvivőjük egyenesen „a kereszténység elleni támadásnak” nevezte az esetet. „A ramadán idején sosem mernének egy ugyanilyen, a meztelen Mohamed prófétát ábrázoló csokoládészobrot kiállítani" - fogalmazott.

A kiállítás művészeti vezetője elmondta: a szobrot kénytelenek voltak visszavonni a tiltakozók miatt, akik "olyasmi ellen léptek fel, amit még csak nem is láttak, nem ismerték a kiállítók szándékait". Bevallása szerint az időzítés teljesen véletlen, nem állt szándékukban senkit sem megbántani.

Én édes Uram

A szobrot megalkotó Cavallaro arról híres, hogy különböző ételeket használ műveinek alapanyagaként, nemrég például egy egész hotelszobát festett meg mozzarella sajttal. A Jézus-szobor elkészítéséhez pontosan kilencven kiló csokoládét használt fel.

Számos olyan esetről tudunk, amikor egy-egy Jézussal foglalkozó alkotás borzolta a kedélyeket – például a Krisztus utolsó megkísértése, vagy a Da Vinci-kód című filmek – de még semmi sem osztotta meg ennyire a közönséget, mint a csokoládé-Jézus. A „My sweet Lord” (Édes Uram) címet viselő szobor egyesek szerint viszont éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire eltolódtak az arányok a húsvét vallásos ábrázolásától a csokinyuszidömping felé.