Elítélték a Dallas gyártásvezetőjét

2004.06.14. 11:49
Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Wesserle Tibort, a Dallas című film kolozsvári gyártásvezetőjét a Brassó megyei Kőhalom törvényszéke, mert tavaly ősszel saját építésű szeméttelepen forgattak Alsórákoson - tájékoztatta az Indexet Kántor László, a film producere.
Az erdélyi Krónika hétfői száma jelentette, hogy a Dallas című film tavalyi forgatásakor elkövetett "környezetvédelmi kihágásokért" elítélték Wesserle Tibort, akit - ahogy Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió vezetője az Indexnek elmondta - a CineCorvin Kft. filmprodukciós cég vezetőjeként a Dallas című film kolozsvári gyártásvezetőjeként vontak felelősségre.

"Nem hallottam még olyan esetet, hogy egy filmért elítéltek volna valakit" - mondta Kántor. A Gryllus Dorka főszereplésével készült Dallasnak azonban már a forgatása sem volt szokványos. A román hatóságok különböző engedélyek hiányára és környezetszennyezésre hivatkozva tavaly októberben leállítatta a munkálatokat az Alsórákos melletti bezárt salakbányában, a stáb építette szeméttelepen.

"Természetesen fellebbezni fogunk a Wesserlét érintő döntés ellen, hiszen ez elsőfokú ítélet" - árulta el a továbbiakról Kántor. Minderre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az ítélet indoklását kézhez kapják, ami még nem történt meg. Kántor azt is elmondta, hogy Wesserle jelenleg nem tartózkodik Kolozsváron.

Dallas
A film története: Az ötletet az amerikai szappanopera nyomán Dallasként elhíresült kolozsvári, pataréti szeméttelep melletti cigánykolónián tapasztaltak adták. A történet egy apja temetésére hazatérő cigány tanítóról szól, aki kénytelen szembesülni gyerekkori barátai szegénységével, találkozik régi szerelmével, majd az ott élő gyerekek tanításába kezd.
Rendező: az aradi születésű New York-ban élő Pejó Róbert; operatőr: Vivi Dragan Vasile; gyártó: Új Budapest Film; producer: Kántor László; gyártásvezető: Fehér Károly; forgatókönyvíró: Csemer Géza, Pejó Róbert Adrian;
Szereplők: Bogdán Zsolt, Gryllus Dorka, Radu Amzulescu, Székely B. Miklós, Jónás Judit, Nyári Oszkár; díszlet: Banovich Tamás; jelmez: Breckl János; zene: Selmeczi György; hang: Perger István; technika: 35mm; forgatás: 2003. ausztus 25-től - október helyett decemberig; helyszín: Románia helyett Magyarország; befejezés: 2004. június. Költségvetés: 400 millió
A forgatás tavaly augusztus 25-én kezdődött, majd a román hatóság hamar leállítatta a munkát, hogy októberben a brassói törvényszék elnöki rendelete végleg bevonja az engedélyt a forgatásra. A hosszas jogi huzavona után a filmet Magyarországon, a fóti homokbányában fejezték be.

"Két-három héten belül tudunk csak pontos adatokat mondani a romániai kényszerszünet okozta veszteségről" - mondta Kántor az Indexnek. "A forgatás elcsúszása miatt a tervezett februári befejezés helyett júniusban végzünk a labormunkálatokkal, és csak akkor tudunk összegezni." A Krónika úgy tudja, hogy a leállás alatt napi 25-30 ezer eurónyi veszteség érte a produkciót.

Másik érvágásként a Magyar Mozgókép Közalapítvány csak 100 millió forinttal támogatta a 400 millió forintos összköltségvetésű filmet, de "a pénz nagyrésze ennek ellenére már megvan" - tette hozzá Kántor. A gyártó Új Budapest Filmstúdió koprodukciós partnerekkel szerződött: a német MTM-Medien und Television GmbH-val és az osztrák Allegro Film-mel. A romániai CineCorvin pedig alvállalkozó lett.

Az MTI beszámolója szerint a filmtervet beválasztották a rotterdami Cinemart forgatókönyvírói vásárra is, ahová több ezer forgatókönyv közül negyvenet jelöltek. A filmet Németországban és Ausztriában, és az Egyesült Államokban is bemutatják, és a velencei fesztivál előválogató-zsűrije is megnézi. Magyarországi bemutatója a nyári, őszeleji fesztiválszezon lejárta után, november-decemberben várható.