Ágnes
-13 °C
0 °C

Elítélték a Dallas gyártásvezetőjét

2004.06.14. 11:49
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Wesserle Tibort, a Dallas című film kolozsvári gyártásvezetőjét a Brassó megyei Kőhalom törvényszéke, mert tavaly ősszel saját építésű szeméttelepen forgattak Alsórákoson - tájékoztatta az Indexet Kántor László, a film producere.
Az erdélyi Krónika hétfői száma jelentette, hogy a Dallas című film tavalyi forgatásakor elkövetett "környezetvédelmi kihágásokért" elítélték Wesserle Tibort, akit - ahogy Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió vezetője az Indexnek elmondta - a CineCorvin Kft. filmprodukciós cég vezetőjeként a Dallas című film kolozsvári gyártásvezetőjeként vontak felelősségre.

"Nem hallottam még olyan esetet, hogy egy filmért elítéltek volna valakit" - mondta Kántor. A Gryllus Dorka főszereplésével készült Dallasnak azonban már a forgatása sem volt szokványos. A román hatóságok különböző engedélyek hiányára és környezetszennyezésre hivatkozva tavaly októberben leállítatta a munkálatokat az Alsórákos melletti bezárt salakbányában, a stáb építette szeméttelepen.

"Természetesen fellebbezni fogunk a Wesserlét érintő döntés ellen, hiszen ez elsőfokú ítélet" - árulta el a továbbiakról Kántor. Minderre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az ítélet indoklását kézhez kapják, ami még nem történt meg. Kántor azt is elmondta, hogy Wesserle jelenleg nem tartózkodik Kolozsváron.

Dallas
A film története: Az ötletet az amerikai szappanopera nyomán Dallasként elhíresült kolozsvári, pataréti szeméttelep melletti cigánykolónián tapasztaltak adták. A történet egy apja temetésére hazatérő cigány tanítóról szól, aki kénytelen szembesülni gyerekkori barátai szegénységével, találkozik régi szerelmével, majd az ott élő gyerekek tanításába kezd.
Rendező: az aradi születésű New York-ban élő Pejó Róbert; operatőr: Vivi Dragan Vasile; gyártó: Új Budapest Film; producer: Kántor László; gyártásvezető: Fehér Károly; forgatókönyvíró: Csemer Géza, Pejó Róbert Adrian;
Szereplők: Bogdán Zsolt, Gryllus Dorka, Radu Amzulescu, Székely B. Miklós, Jónás Judit, Nyári Oszkár; díszlet: Banovich Tamás; jelmez: Breckl János; zene: Selmeczi György; hang: Perger István; technika: 35mm; forgatás: 2003. ausztus 25-től - október helyett decemberig; helyszín: Románia helyett Magyarország; befejezés: 2004. június. Költségvetés: 400 millió
A forgatás tavaly augusztus 25-én kezdődött, majd a román hatóság hamar leállítatta a munkát, hogy októberben a brassói törvényszék elnöki rendelete végleg bevonja az engedélyt a forgatásra. A hosszas jogi huzavona után a filmet Magyarországon, a fóti homokbányában fejezték be.

"Két-három héten belül tudunk csak pontos adatokat mondani a romániai kényszerszünet okozta veszteségről" - mondta Kántor az Indexnek. "A forgatás elcsúszása miatt a tervezett februári befejezés helyett júniusban végzünk a labormunkálatokkal, és csak akkor tudunk összegezni." A Krónika úgy tudja, hogy a leállás alatt napi 25-30 ezer eurónyi veszteség érte a produkciót.

Másik érvágásként a Magyar Mozgókép Közalapítvány csak 100 millió forinttal támogatta a 400 millió forintos összköltségvetésű filmet, de "a pénz nagyrésze ennek ellenére már megvan" - tette hozzá Kántor. A gyártó Új Budapest Filmstúdió koprodukciós partnerekkel szerződött: a német MTM-Medien und Television GmbH-val és az osztrák Allegro Film-mel. A romániai CineCorvin pedig alvállalkozó lett.

Az MTI beszámolója szerint a filmtervet beválasztották a rotterdami Cinemart forgatókönyvírói vásárra is, ahová több ezer forgatókönyv közül negyvenet jelöltek. A filmet Németországban és Ausztriában, és az Egyesült Államokban is bemutatják, és a velencei fesztivál előválogató-zsűrije is megnézi. Magyarországi bemutatója a nyári, őszeleji fesztiválszezon lejárta után, november-decemberben várható.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!