Meghalt Darvas Iván

2007.06.03. 23:00
Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze 82 évesen hunyt el, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült.

Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatta a színművész családja az MTI-t vasárnap délután. A kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színészének temetésére szűk családi körben kerül sor.

Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze, aki Darvas Szilárd néven született a ma Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként, A Wikipedián a róla szóló szócikk szerint, gyerekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. Anyja orosz származása révén oroszul, majd, mivel német iskolába járt, németül is megtanult gyermekkorában.


Darvas Iván (1925-2007)

A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát.

1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. Ugyanebben a börtönben játszotta később a Szerelem című film néhány jelenetét. A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott. 1965-ben kerülhetett újra vissza a színpadra, a Vígszínházba szerződött Várkonyihoz. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett.

Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül, amit csak egy színész megkaphat. Vásznon a Liliomfi, a Dollárpapa és a Bakaruhában című filmekkel futott be. Filmjei közül kiemelkedik még a Szerelem, az Egy magyar nábob, az Új Gilgames és a Pacsirta. Néhány éve rendezőként is nagy sikerrel mutatkozott be, grafikáiból pedig rendszeresen rendeztek kiállításokat.

Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült. 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett érdemes művész, 1975-ben kiváló művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest-díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

Töröcsik: Kivételes lény volt

Minden szakmának vannak kivételes lényei, Darvas Iván is ilyen volt - mondta az MTV-nek Törőcsik Mari, aki a Szerelem után az Egy hét Pesten és Budán Makk-filmben is Darvas partnere volt. A színészmesterséget meg lehet ugyan tanulni, de Darvas Iván olyat tudott, amit más nem - mondta a színésznő, maga is a nemzet színésze, percekkel azután, hogy a halálhírről értesült. "Darvas Ivánnak titokkal teli lénye volt, szinte végiglebegte az életét" - mondta Törőcsik Mari. Elmondta, hogy amikor középiskolás volt, az egész osztály Darvas Ivánba volt szerelmes. Amikor Darvas a színpadra lépett, akkor a közönség "nem nélkülivé" vált, mindenki beleszeretett. "Tudtuk, hogy vannak bajai, de hihetetlen, hogy elment" - gyászolta a pályatárs Darvas Ivánt.

Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: megdöbbentette a Nemzeti Színház társulatát Darvas Iván halálhíre. Mint mondta, nagyon szerették a színészt, akit személyesen is jól ismert. Közös munkáikra emlékezve Jordán Tamás tévészerepeiket idézte fel. Egy régen készült főiskolás tévéjátékra emlékezett, amelyben Bulgakov regényéből, A Mester és Margaritából választott részletben játszott együtt Darvas Ivánnal, aki a jelenetben Pilátus szerepét alakította, míg ő Jesuát formálta meg. Úgy fogalmazott: "Nagyon-nagyon szeretetre méltó ember volt ő, és nagyon nagy művész".

Nagy-Kálózy Eszter, aki utolsó filmjében együtt játszott Darvas Ivánnal, a halálhír hallatán azt mondta vasárnap az MTI-nek: "Fantasztikus színész, varázsos egyéniség volt". Egy hét Pesten és Budán - ez volt a címe Makk Károly művének, amelyben Nagy-Kálózy a színész filmbéli lányát alakította, barátját pedig Kaszás Attila. "Nagyon nagy dolog volt vele játszani" - mondja a színésznő, akit Darvas erősen emlékeztetett édesapjára és akivel - tette hozzá - "nagyon természetes" volt apát és lányát játszani. "Egyenesség és tartás volt benne, ami manapság nagyon is hiányzik" - mutatott rá Nagy-Kálózy Eszter, aki arra készült, hogy egy újabb filmben játszik Darvas Ivánnal, amelyből most már semmi sem lesz. "Mindenkitől megkapta a tiszteletet, nem volt szüksége rá, hogy ezt kierőszakolja. Színes egyéniség, nagy személyiség volt. Emberként is, színészként is" - emlékezett a színésznő.