Busht gyalázta Doctorow, kifütyülték

2004.05.24. 12:57
A nagybetűs élet helyett Bush hazugságairól beszélt az amerikai író, a diákság azonban beléfojtotta a szót.
Kifütyülték a Amerika egyik legnevesebb írójának tartott E.L. Doctorowot. Az író a Hofstra Universityn tartott vasárnapi diplomaosztó ünnepségén kirohanást intézett Bush elnök ellen, és gyakorlatilag hazugnak nevezte.

A tömeg a kijelentésre olyan erős morajlással válaszolt, hogy Doctorow egy időre el is hallgatott, és rezzenéstelen arccal, csöndben várta, hogy újra szóhoz juthasson. Az író csak az egyetem igazgatójának, Stuart Rabinowitznak a közönséget csendesítő kérése után folytathatta beszédét.

Rossz szerző

Doctorow alig húszperces beszédében azt mondta, ő maga, akár csak Bush egy egyszerű történetmesélő. Csak az a sajnálatos, hogy "Bush sztorijai nem valami jó történetek", csapta le a labdát az író. A morajlást végül az a kijelentés váltotta ki, hogy Bush "történetei azért nem jók, mert nem igaz történetek".

Igaz, a tömegből a felháborodás hangjai mellett éljenző kijelentések is hallatszottak, számolt be az eseményről a Newsday tudósítója.

"Az egyik történet arról szólt, hogy Iraknak vannak nukleáris, biológiai és kémiai tömegpusztító fegyverei, és arra készül, hogy bevesse ellenünk - fokozta a hangulatot az író. - Elég izgalmas sztori, arra szolgált, hogy hidegrázást kapjunk. Csak éppen nem volt igaz."

"A másik történet szerint Szaddám Huszeint együtt harcolt az al-Kaidával, de erről is kiderült, hogy nem igaz. Ennek ellenére háborút kezdtünk a történetek alapján."

Ezek után tört ki hangzavar a teremben, ami még az igazgatót is közbelépésre késztette. Rabinowitz nyugalomra intette a jelenlévőket. "Mi értékeljük a nyílt párbeszédet és vitát" - mondta az igazgató. "A végzősök tiszteletére is, hagyjuk őt befejezni" - tette hozzá a jelenlévők érzelmeire hatva.

Ekkor néhány diák felállt, és hangosan éljenezte a szónokot, Doctorow pedig végül újra szóhoz jutott. Az író ekkor Bush adópolitikáját vette górcső alá, megjegyezve, hogy mivel a leggazdagabbak adókönnyítésekben részesültek, a szegények dolga maradt a terrorizmus elleni küzdelem.

Ugyanolyan amerikai

A tudósító szerint a jelenlévő több, mint 1300 diák hozzátartozói felháborodásukat fejezték ki a megállapítások miatt, mert mint elmondták, a diplomaosztó ünnepség nem politikai beszédek helyszíne.

A diákokat is megosztotta a neves író beszéde. Míg egyesek felháborodásuknak adtak hangot, mások úgy vélték, "ő ugyanolyan amerikai, mint bármelyikünk, joga van tehát elmondani véleményét". Sőt, egy diák magához a Cannes-ban díjazott, ellentmondásos filmeket készítő rendezőhöz, Michael Moore-hoz hasonlította az írót.

Az egyetem egyik szóvivője mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy bár az írónak jogában állt hangot adni véleményének, megszegte azt az íratlan szabályt, hogy az egyetemi beszédeknek lelkesítenie és egyesítenie kell a diákságot.

Az egyetem egyébként nem tudott a beszéd tervezett szövegéről, tették hozzá. A Hofstra ugyanis nem szokta cenzúrázni meghívottjainak beszédét.

A szónokok kifütyülése a Berliner szerint egyébként meglehetősen általánosnak számított a Vietnámi háború ürügyén. De hasonló felháborodásra volt példa a közelmúltban is, amikor a New York Times riporterébe, Chris Hedgesbe fojtották bele a szót a Rockford College-ban tartott háborúellenes beszéde alatt.

"Úgy gondolom, az aktuális politikai kérdésekkel foglalkozó beszéd teljesen helyénvaló, hiszen éppen ebbe a világba készülnek kilépni diákjainak" - fogalmazott Cynthia Bogard, szociológia professzor.