Betiltottak egy palesztin dokumentumfilmet Izraelben

2002.12.12. 10:16
Az izraeli filmfelügyeleti testület betiltott egy dokumentumfilmet, amely az izraeli hadsereg dzseníni menekülttáborban végrehajtott offenzívájáról szól.
A testület indoklása szerint a Dzsenín, Dzsenín című film háborús bűnösöknek tüntette fel a táborba idén áprilisban bevonuló katonákat.

A dokumentumfilm izraeli arab készítője, Mohammed Bakri eltorzítva mutatta be a menekülttáborban történteket, és oly mértékben hat az érzelmekre, hogy ezzel félre vezetheti a közönséget. A film láttán a nézők azt gondolhatják, hogy a katonák rendszeresen és szándékosan követtek el háborús bűnöket a táborban.

Mohammed Bakri a tábor lakóinak szemszögéből mutatta be az eseményeket. Az izraeli offenzíva során a palesztinok közül ötvenen - fegyveresek és polgári személyek -, az izraeli katonák közül huszonhárman vesztették életüket. A rendező közölte, hogy megfellebbezi a legfelsőbb bíróságon a filmet betiltó döntést.

Felháborodottan reagált a filmfelügyeleti testület döntésére az izraeli média is. A Jediót Ahronót című újság szerint a hivatal és a kábeltársaságok, amelyek szintén a film engedélyezése ellen foglaltak állást, úgy vélik, hogy az izraeli nézők teljesen idióták, akik nem tudnak saját véleményt formálni egy filmről.