Teljes káosz Pécsen

2008.02.01. 07:47
A pécsi városvezetés megfontolandónak tartja Bajnai Gordon Önkormányzati és Területfejlesztési miniszter javaslatát, hogy az öt nagyberuházás egyikeként tervezett Nagy Kiállítótér ne épüljön meg, hanem a Zsolnay Kulturális Negyedben hozzanak létre egy kiállítóteret. Tasnádi Péter polgármester viszont jogi képtelenségnek tartja Bajnai másik ötletét, mely szerint kormánybiztost kellene kinevezni az Európa Kulturális Fővárosa projekt élére.

A pécsi képviselőtestület csütörtökön szavazott az Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódó kulcsprojektjek közbeszerzési tervezői eljárásának megindításáról, írja a Dunántúli Napló.

Tasnádi Péter polgármester javaslatára a Nagy Kiállítótérről nem tárgyaltak, miután az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium azt javasolta, hogy ne épüljön meg. Ugyanis olyan idő- és költségigényes régészeti feltárásokkal járna, ami megkérdőjelezi, hogy elkészülhet 2010-ig.

A tárca felvetette, inkább a leendő Zsolnay kulturális negyedben kellene megvalósítani egy időszaki tárlatokat befogadó kiállítóteret, az így megmaradó 2,3 milliárd forintot pedig Pécs elkölthetné más beruházásokra.

Tasnádi Péter az ülést követő sajtótájékoztatón megfontolandónak nevezte az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium javaslatát. A Nagy Kiállítótér megépítése ellen szól szerinte, hogy csak a parkolója egymilliárd forintba kerülne, és ez a tétel nem is szerepel az EKF költségvetésében. A városnak pedig nincs rá pénze. A közgyűlés a baranyai lap információi szerint két héten belül dönt az ügyben.

Optimista megvalósíthatósági tanulmányok

A testületi ülésen az ellenzéki képviselők kétségbe vonták a 324 millió forintért készült megvalósíthatósági tanulmányok megalapozottságát. Az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője szerint nem lenne meglepő, ha a következő ülésen a koncertterem járna ugyanúgy, mint a Nagy Kiállítótér, mivel az sem tartható fenn a megvalósíthatósági tanulmányok állításával ellentétben.

Az önkormányzat a megvalósíthatósági tanulmányok olyan változatát fogadta el, amelyek a lehető legnagyobb uniós támogatás elnyerését teszik lehetővé. A támogatás mértéke attól függ, hogy mennyi kulturális, illeve piaci funkcióval kívánják fenntartani a beruházásokat 2010 után.

A megvalósíthatósági tanulmányokat üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra. A kiszivárgott dokumentumokból annyi azonban már kiderült, hogy rendkívül optimistán ítélik meg a kulturális funkciókból származó bevételeket.

Róka fogta csuka, csuka fogta róka

A városvezetés újra reagált Bajnai Gordon Önkormányzati és Területfejlesztési miniszter felvetésére, mely szerint a városvezetés késlekedése miatt kormánybiztost kellene kinevezni a pécsi EKF-projekt élére.

Tasnádi Péter szerint ez jogi nonszensz lenne, ugyanis csak a kormány hatáskörébe tartozó beruházás vagy program élére delegálható kormánybiztos, a kulturális főváros címet viszont Pécs nyerte, és így a város feladata a megvalósítás. A kormány február elején tárgyal a kérdésről.

Az EKF-projekt nagyberuházásai 34,6 milliárd forintba kerülnek. Ennek 85 százalékát uniós, 10 százalékát városi és 5 százalékát állami forrásokból finanszírozzák. Az EU azonban csak utólag fizet, a beruházások megvalósításához szükséges pénzt addig is elő kell keríteni.

A városnak jelenleg még az önrész és problémát okoz. Az Európai Beruházási Bank (EIB) jóváhagyott a városnak egy 50 millió eurós hitelt, melyhez kormánygarancia kell. A kormányzattal kialakult vita során Tasnádi Péter a napokban a kormány szemére vetette, hogy a garanciát még mindig nem kapták meg, pedig már tavaly áprilisban megkérték.

Ez azonban csak a dolog egyik oldala. Az EIB a hitelt a garancia mellett Stratégiai Környezeti Hatásvizsgálat lefolytatásához kötötte, melynek része egy 30 napos társadalmi vita. Ennek azonban Pécsen még jeleit sem látni. Gonda Tibor alpolgármester tavaly nyáron az Index érdeklődésére 2008 elejére ígérte.