Demjén az év énekese

2005.03.24. 15:18
Az év együttese kategóriában a Budapest Klezmer Band veheti át a Magyar Rádió tizennyolcadszor kiosztott eMeRTon-díját, az év énekese Demjén Ferenc lett, hangszeres szólistája St. Martin.

Az év énekese kategóriájában Demjén Ferenc, az év együtteseként a Budapest Klezmer Band veheti át az április közepi gálán a Magyar Rádió idei eMeRTon-díját. Az év musicalénekese Csonka Tünde, folkénekese Bognár Szilvia, hangszeres szólistája St. Martin lett, míg a dzsesszegyüttesek közül a Borbély Műhely veheti át az idén tizennyolcadszor odaítélt elismerést.

Csak a dicsőség jár

Rakonczai Viktor a zeneszerzők, Katona László a szövegírók, Járitz István pedig a hangmérnökök közül találtatott a legjobbnak, míg az év felfedezettje Dolhai Attila musicalénekes lett; az életműdíj idei kitüntetettje Bradányi Iván dalszövegíró, műfordító.

Kiss Gyöngyi, a Petőfi rádió főszerkesztőség-vezetője a díjazottak nevét bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, nagyon örülnek annak, hogy az eddigi kitüntetettek között "szinte nincs olyan, aki eltűnt volna, és ne lenne meghatározó egyénisége a magyar könnyűzenének". Szólt arról is: ez az elismerés nem pénzdíjas, "csak a dicsőség jár, egyéb semmi".

Élőben közvetítik

A díjról, amelyet 1986-ban a Magyar Rádió alapított, minden esztendőben szakemberek alkotta zsűri dönt, titkos szavazással; a friss kitüntetettekkel 236-ra növekedett azoknak a művészeknek a száma, akik ennek az elismerésnek a birtokosai.

A díjakat április 15-én adják át a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpont színháztermében; az eseményt a Petőfi rádió élőben közvetíti.