Miklós
-7 °C
2 °C

Nemzetgyalázó drum and bass

Elmaradhat a Balkán legnagyobb zenei fesztiválja, mivel a kezdés előtt letartóztatták a hivatali visszaéléssel gyanúsított szervezőket. A Sziget kaliberű Exitfest vezetői állítják, a kormány keménykezűségét akarja bizonyítani a választási kampány finisében azzal, hogy fellép a szerb értékek meggyalázói ellen.
Elmaradhat a Balkán legnagyobb zenei fesztiválja, a határhoz közeli Újvidék várában szervezett Exitfest, miután a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte a négy éve futó, elektronikus zenére szakososodott rendezvény főszervezőit. A hivatalos nyilatkozat szerint a szervezők ellen hivatali visszaélés gyanújával indult eljárás. Az Exit állítja, az ügy mögött tisztán politikai érdekek húzódnak, mivel a kormány a közelgő választásokra való tekintettel bizonyítani szeretné, hogy képes határozottan fellépni a szerb nép lelkét megrontó idegen hatások, és a korrupció ellen.

Hirtelen eltüntetendő bizonyítékok

A reformok mellett elkötelezett, a Milosevics-rezsim alatt betiltott B 92 rádió honlapján megszólaló szervezők állítják: a fesztivál ellen már egy éve folyik vizsgálat, így semmi sem indokolja, hogy éppen most, három héttel az esemény kezdete előtt, a választási kampány csúcsán történjenek meg a letartóztatások.

Az Exit sajtósa, Aleksandra Kolar a B 92-nek elmondta: a rendőrség azért döntött a rendezvényt szervező egyesület elnökének fogva tartása mellet, hogy "ne tudja megsemmisíteni a bizonyítékokat". A sajtós ugyanakkor kiemelte, hogy mivel nem volt titok a vizsgálat, az állítólagos bizonyítékok eltüntetésére hónapok álltak a rendelkezésükre.

Az ügy a fesztivál négy szervezőjének, köztük a főszervező Dusan Kovacsevicsnek hétfő reggeli rendőrségi meghallgatásával kezdődött, amikor a hatóságok hivatali visszaéléssel vádolták meg a rendezőket. Az egymásnak ellentmondó hírek miatt egyelőre nem világos, hogy csak az Exit Egyesület elnöki tisztjét is betöltő Kovacsevicset és Bojan Boskovics főszervezőt, vagy mind a négy beidézettet vizsgálati fogságba helyezték.

A szervezők ügyvédje, Vladimir Beljanski szerint nem véletlen, hogy a rendőrség éppen három héttel a fesztivál kezdete előttre időzítette a letartóztatásokat. "Azt hiszem, elsősorban politikai okok állnak a háttérben" - fogalmazott az ügyvéd.

Az Exit leplei

Kostunica Szerbiai Demokratikus Pártjának újvidéki vezetője mindenesetre egy nyilatkozatban örömének adott hangot a letartóztatások miatt. "Személy szerint is örülök, hogy letartóztatták ezt a négy embert, mivel így végre határozottan leszámolhatunk azokkal, akik nagy profitra tettek szert az Exit szervezésének leple alatt" - fogalmazott egy kulturális esemény kapcsán megengedhető érzékletességgel Dejan Mikavics.

A képviselő állította, hogy Újvidéken köztudott volt, milyen üzelmek folynak az Exit leple alatt, és hogy a fesztivál tulajdonképpen a szervezők fejősteheneként működött. Tagadta viszont, hogy az őrizetbe vételnek bármi köze lenne a finisébe érkező kampányhoz.

Kemény kormány, sátánista fiatalok

Hogyan kovácsolható politikai tőke abból, ha a ellehetetlenítik több százezer fiatal kulturális eseményét? - tettük fel immár EU-s ártatlansággal a kérdést az Exit szervezőirodájánál. A sajtós szerint a kormány az idősebb szavazók ízlésvilágának megfelelően azt próbálja bebizonyítani, hogy kemény kézzel irányítja az országot. Fellépésükkel azonban nem csak az országot valóban sújtó korrupciónak üzennek hadat.

Az Exit - ahogy azt közleményben is kifejtette - úgy véli, az ügy hátterében azok állhatnak, akik szerint a fesztivál "narkósok és sátánisták gyülekezte", illetve akik szerint az elektronikus zenei fesztivál "megszentségteleníti a szerb értékrendet".

A fesztivál ezzel szemben Európa-szerte elismert kulturális esemény, melynek megtartását a főszervezők letartóztatása komoly veszélybe sodorta. Ha Kovacsevicsék szerdáig nem nyerik vissza szabadságukat, az idei fesztivált lemondják - áll az egyesület közleményében.

"A kormány fellépését ugyanazok az erők irányítják, amelyek az ország elhagyására késztetik a szerb fiatalokat, amelyek rendre megakadályozzák a reformokat, amely vissza akarja vezetni az országot az elszigeteltségbe" - nyilatkozott az ügyről a szervező.

A letartóztatás estéjén, hétfőn mintegy száz fiatal gyűlt össze Újvidék bírósága előtt, hogy tiltakozzanak a letartóztatások ellen.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.