Faludy költözni akar

2002.09.19. 16:41
A Kossuth-díjas költő szerint a Főváros levélben követel pénzt. A Főváros viszont támogatásról beszél, bár semmi közük az ügyhöz. Az illetékes önkormányzat állítja, hogy a lakást ingyen odaadná, csak az eladás kerül pénzbe. Az állam szerződés nélkül adományozgat.
A Fővárosi Önkormányzat egyáltalán nem küldött levelet Faludy Gyuri bácsinak. - mondta az Indexnek Czuk Dóra, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóreferense. Mint ismeretes, Faludy György tegnap, kilencvenkettedik születésnapja alkalmából szervezett fogadáson bejelentette, hogy kiköltözik a nyolc éve, a "nemzet ajándékaként" felajánlott lakásból, mivel a kerület bérleti díj fizetésre, vagy az ingatlan megvásárlására kötelezi őt.

A Fővárosi Önkormányzat már csak azért sem intézkedhetett az ügyben - tette hozzá Czuk - mivel hivatalosan nincs közük az ügyhöz. Igaz, hogy a lakást 1994-ben még Demszky Gábor adta át Gönz Árpáddal együtt a költőnek, de az ingatlan továbbra is a XIII. kerületi önkormányzat fennhatósága alá tartozik. Ennek ellenére a főpolgármester közvetítő szerepet vállal az ügyben, és mindent megtesz, hogy mielőbb megoldás születhessen. A Fővárosi Önkormányzat tízmillió forinttal tervezi támogatni Faludy György lakásvásárlását. A támogatást azonban még jóvá kell hagynia a Fővárosi Közgyűlésnek, így a végleges válaszra csütörtökig várni kell.

Különös méltányosság

Faludy György
Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtósa szerint ők sem küldtek levelet Faludy Györgynek. - Senki sem kereste meg őket sem régebben, sem most, - állította - hiszen a lakás helyzete egyértelmű volt. Ezt lakást az önkormányzat örökös és ingyenes használatra adta a költőnek, ami annyit jelent, hogy neki nem kell bérleti díjat fizetnie, de tulajdonos továbbra is az önkormányzat marad. Tehát a lakást nem adhatják el, és nem is örökölheti senki. A szerződés szerint az ingyenes használatért cserébe a Faludy-hagyaték a mester halála után az önkormányzatra száll. A tervek szerint ebből a lakásban Faludy-múzeumot rendeznének be.

Gellért elmondta, hogy az ügyben az önkormányzat már eddig is igen méltányosan járt el. Jóváhagyták, hogy Faludy György új felesége, Kovács Fanny bejelentkezhessen a lakásba, és "különös méltányosságot" gyakorolva hamarosan jelentős összeggel járulnak hozzá ahhoz, hogy a költő megvásárolhassa a lakást.

Faludyékkal az ügy kezdeteinél Király András, az Angyalföldi Vagyonkezelő RT igazgatója tárgyalt. Király tagadta, hogy bérleti szerződést akartak volna kötni az idős költővel. A lavina szerinte akkor indult el, mikor az új feleség, Kovács Fanny be szeretett volna jelentkezni a lakásba, de férje semmilyen irattal nem tudta alátámasztani a lakás használati jogát. Ekkor szembesültek a ténnyel, hogy Faludy György nem tulajdonosa, hanem csak ingyenes használója a lakásnak. Vásárlási szándékukkal megkeresték az önkormányzatot, felajánlva a feleség budai garzonjának eladásából remélt tizenötmillió forintot. Az Angyalföldi Vagyonkezelő RT azonban 35 millió forintban állapította meg a 250 négyzetméteres, Dunára néző ingatlan értékét.

Király András elmondta, hogy tulajdonba adásról sosem volt szó, ami érthető is, hiszen az állam nem adhatja ajándékba valaki más, nevezetesen az önkormányzat tulajdonát. A XIII. kerületi önkormányzat 1994-ben, egy tulajdonosi bizottsági döntéssel tehát örökös használatba adta az ingatlant, cserébe pedig Faludy könyvtárgyűjteményét és munkái szerzői jogait kérte.

Mivel ez utóbbit az örökösök megvétózták, "szerződés végül valahogy nem íródott az ügyről", de ennek ellenére Faludy nyolc évig a megbeszélt feltételek mellett használhatta a lakást.

Lapunk úgy értesült, hogy a főváros és a kerületi önkormányzat mellett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is tervezi, hogy jelentős összeggel járul hozzá a lakás megvásárlásához. Ha a terveket elfogadják, mindhárom forrásból tízmillió forintot, azaz összesen harminc milliót utalnának ki Faludy György számára.

Szerződés nélkül

Kovács Fanny
Faludy György az Indexnek elmondta, hogy ezekkel az ígéretekkel "csak a sajtót bolondítják", és ők már nem bíznak abban, hogy valóban megkaphatják a "nemzet ajándékaként" felajánlott lakást. "A szívem hasad meg, hogy ilyen dolgok történhetnek meg, és ráadásul éppen itt, Magyarországon." - adott hangot kétségbeesésének a költő. "Szégyellem magam."

Kovács Fanny, a költő néhány hónappal ezelőtt eljegyzett, ifjú felesége is valótlanságnak nevezte a támogatásra vonatkozó állításokat. "Hiába ígérték meg, hogy intézkednek. Éppen ma délelőtt járt itt egy mérnöknő, hogy megnézze, hogyan fogják lefalazni a múzeumnak fenntartott részt." A két nagy szoba a lakáshoz tartozik ugyan, de a tervek szerint a későbbi Faludy-múzeumnak adna majd otthont. "Most ott magánlakásokat fognak kialakítani." - vélte a költőfeleség.

Kovács Fanny nem erősítette meg a Havaria Press hírét, miszerint a születésnapon a Fővárosi Önkormányzattól kapott levél robbantotta ki a botrányt. "Nem kaptunk levelet. A főváros részéről Forró Zoltán kereste meg az ügyvédünket, hogy a megvételről vagy bérbeadásról tárgyaljanak."

Az Index kérdésére, miszerint az önkormányzat az eredetileg fennálló, ingyenes lakáshasználati jogot is fel akarja, vagy fel akarta-e mondani, nem kaptunk választ. "De hiszen nincsen semmilyen szerződés, mi sem kaptunk, ők sem tudnak ilyet mutatni." - mondta Faludy György. Majd hozzátette: "Megelégeltük a huzavonát, és el fogunk költözni a feleségem lakásába. Nem bírom ezt tovább."