A főváros pénzzel is támogatná Faludyt

2002.09.03. 17:33
A fővárosi önkormányzat pénzzel kíván segítséget nyújtani a XIII. kerület önkormányzatának ahhoz, hogy Faludy György Kossuth-díjas költő tulajdonába kerüljön az a lakás, amelyet 8 évvel ezelőtt a nemzet ajándékaként kapott.
Erről Demszky Gábor beszélt újságírók előtt a költő otthonában rögtönzött sajtótájékoztatón kedden, majd javaslatáról a Városházán négyszemközt is egyeztetett Tóth József XIII. kerületi polgármesterrel.

A főpolgármester a költő lakásában úgy nyilatkozott, hogy formálisan már Faludy Györgyé a Szent István körúti ingatlan, de a lakás tulajdonviszonyainak jogi feltételeit még tisztázni kell.

Faludy György elmondta: kiköltözik a lakásból, ha azt nem kaphatja meg ajándékként az államtól, mivel a mintegy 250 ezer forintos havi bérleti díjat nem áll módjában megfizetni. Hozzátette: felesége rendelkezik egy 15 millió forint értéku ingatlannal, amelynek értékét felajánlották jelenlegi otthonuk tulajdonjogáért cserébe, azonban ezt az összeget a XIII. kerületi önkormányzat túl alacsonynak találta.

- A költőt többször megfosztották mindenétől Magyarországon és több lakást is az államra hagyott, így most megilleti őt egy saját budapesti otthon - mondta a főpolgármester.