Elmaradhat a Faludy-árverés

2002.11.26. 14:44
Nem biztos, hogy megtartják pénteken azt az árverést, amelyen Faludy György Kossuth-díjas költő személyes tárgyait bocsátanák "kalapács alá", a költő ugyanis nincs jó egészségi állapotban.
Faludy György nagyon beteg, magas lázzal fekszik otthon, ezért valószínűleg elmarad a péntekre meghirdetett árverést, de a végső döntést még nem hozták meg annak elhalasztásáról - közölte a költő felesége kedden.

Fábry vezetné az aukciót

Mint arról korábban beszámoltunk, Faludy és felesége azt tervezték, hogy legkedvesebb tárgyaikat elárvereztetik egy aukción, melyet Fábry Sándor vezetett volna. Az eseményen kalapács alá kerülne többek között 1994-ben elnyert Kossuth-díja, az 1993-ban neki ítélt Soros életmű-díj. Árverésre bocsátanák még a költő ezüst hamutartóját, értékes könyveit és bútorainak egy részét is.

A bajok a feleség bejelentésekor kezdődtek

Faludy a Magyarországra való hazatérését követően "ajándékba" kapott fővárosi lakás körül kialakult problémák, anyagi okok miatt kényszerül ily módon megválni személyes tárgyainak nagy részétől. A költő Göncz Árpád akkori köztársasági elnök közbenjárására költözhetett a XIII. kerületi, Szent István körúti ingatlanba; a lakás körüli jogi problémák akkor kezdődtek, amikor a költő be akarta jelenteni oda a feleségét.

A főváros és az NKÖM is segít

A Fővárosi Önkormányzat, a XIII. kerület, illetve a kulturális minisztérium is ígéretet tett arra, hogy segít megoldani a helyzetet. A költő azonban nem találta számára megnyugtatónak a körülményeket, ezért úgy döntött: kiköltöznek a XIII. kerületi lakásból és felesége másfél szobás ingatlanában rendezkednek be. A szintén fővárosi ingatlan azonban korántsem akkora, hogy ott elhelyezhessék Faludy György értékes könyvgyűjteményét, bútorait.

A másfélszobás lakásban külön dolgozószobája sem lehetne a költőnek, ezért a házaspár elképzelhetően nagyobb ingatlant vásárol, de fontolgatják azt is, hogy elhagyják Magyarországot.